Nagyszabású erdőtelepítési akcióba kezdett a MOME

Nagyszabású erdőtelepítési akcióba kezdett a MOME

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, amely három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján, közel félszáz hektáron hoz létre új erdőket.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány idén tavasszal jelentette be, hogy 2030-ra a MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme. A MOME ZERO program keretében jelentősen növelik az energiahatékonyságot, megszüntetik az élelmiszerpazarlást és bevezetik a papírmentes adminisztrációt is. Az új bejelentés lényege, hogy az ezek után fennmaradó károsanyag kibocsátást is kompenzálják, méghozzá saját telepítésű erdők segítségével. 

A klímaváltozás Magyarország jövőjére is döntő hatást gyakorol. Ezt a folyamatot a következő generációnak értenie és értelmeznie is tudni kell, egyúttal képessé kell válnia arra, hogy tegyen az országunk élhetőségének megőrzéséért. Erről a felelősségről szól a MOME akciója, ami egyedülálló vállalás a hazai felsőoktatási intézmények között. Bízunk benne, hogy sokan fogják követni a példánkat – ismertette Böszörményi-Nagy Gergely, a program ötletgazdája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. 

Az intézmény három magyarországi nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal jelentett be stratégiai megállapodást, amelynek keretében három helyszínen, összesen csaknem ötven hektáron hoznak létre új erdőket. A telepítéseket és az új erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd. A fenntarthatósággal kapcsolatos közvetlen tudásátadás ezáltal a MOME képzésébe is szervesen beépül.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.