Hollandia és Argentína már a nyolc között vannak

Hollandia és Argentína már a nyolc között vannak

A nyolcaddöntőkkel szombaton elkezdődött a világbajnokság egyenes kieséses szakasza. Az első két találkozón egyaránt papírforma eredmény született, a hollandok és az argentinok egymás ellen készülhetnek.

A holland válogatott érvényesítette a papírformát, 3-1-re legyőzte szombaton az Egyesült Államok csapatát a világbajnokság nyolcaddöntőjében, és elsőként jutott a legjobb nyolc közé. Támadólag lépett fel az amerikai válogatott, melyben Pulisic – aki az irániak elleni, keddi csoportmérkőzésen szerzett kismedencei zúzódásából felépült annyira, hogy pályára léphetett – már a harmadik percben nagy helyzetbe került, de kihagyta a gólszerzési lehetőséget. A hollandok viszont éltek az első komoly esélyükkel, egy mesterien felépített, húsz passzból álló támadást zárt le pontosan Depay. A vezetés birtokában az európai csapat átengedte a területet az amerikaiaknak, akik agilisan futballoztak, de nem tudtak több veszélyt teremteni ellenfelük kapuja előtt. A félidő vége előtt a hollandok az elsőhöz hasonló gólt szereztek a ráadásban Blind révén, így kétgólos előnnyel mehettek szünetre.

A második játékrészben is élénk iramban futballoztak a csapatok, negyedóra elteltével megszűnt a középpálya, ebben a szakaszban mindkét fél gyorsan átjutott a túloldalra és többször veszélyeztette ellenfele kapuját. Fél óra elteltével a felelőtlenül hazapasszoló Depay lövetett majdnem gólt Wrighttal, de a cserecsatár hibázott. Pár perccel később viszont nagy szerencséje volt, Pulisic középre adásánál az ő lábfejéről pattant meg a labda úgy, hogy összejött az amerikai szépítés. Azonban nem sokáig örülhettek a tengerentúliak, mert Dumfries góljával gyorsan visszaállt a kétgólos különbség. Bár végig nagy ambícióval és lelkesen játszottak az amerikaiak, de a helyzeteiket rutinosabban kihasználó hollandok megérdemelt győzelmet arattak.

A szombati második nyolcaddöntős összecsapáson Argentína 2-1-re legyőzte Ausztráliai válogatottját. Az argentinok fölényében telt az első pár perc, de az ausztrálok nem jöttek zavarba, sőt, okos passzolgatással lassították a játékot. A dél-amerikaiak lendülete lassan alábbhagyott, sokáig nem alakultak ki helyzetek egyik oldalon sem. Aztán az első kaput eltaláló lövésből vezetést szerzett az argentin csapat, Messi labdája talált utat a hálóba a lábak között, a vetődő ausztrál kapus mellett. A hétszeres aranylabdás klasszis a válogatott és klubszereplést együttvéve az 1000. mérkőzését játszotta felnőtt pályafutása során. 

A fordulást követően egy védelmi hibát kihasználva növelték előnyüket az argentinok, ketten támadták meg a kapust, amikor nehéz helyzetben hazapasszolták neki a labdát, és a túlerő győzött. Az ausztráloknál jöttek a cserék, és egy megpattanó lövéssel csakhamar sikerült szépíteniük. Addig is szervezetten játszottak, de támadásban nem mutattak sokat, a gól után nem sokkal viszont akár egyenlíthettek is volna. A hajrában viszont az argentinoknak minden ellentámadásuk veszélyes volt, három-négy nagy helyzetük kimaradt, a legvégén pedig, a ráadás hetedik percében az ausztrálok előtt adódott egyenlítési lehetőség, de Emiliano Martínez óriási bravúrral hárított.

A kétszeres vb-győztes argentinok pénteken az eddigi három vb-döntőjüket egyaránt elveszítő hollandokkal mérkőznek meg elődöntőbe jutásért.


Eredmény, nyolcaddöntő:

Hollandia – Egyesült Államok 3-1 (2-0)

Al-Rajjan (Halifa Stadion), 44 846 néző, játékvezető: Wilton Sampaio (brazil)

Hollandia:
Andries Noppert – Jurriën Timber, Virgil Van Dijk, Nathan Ake (Matthijs de Ligt, 93.) – Denzel Dumfries, Marten De Roon (Steven Bergwijn, a szünetben), Frenkie De Jong, Daley Blind – Davy Klaassen (Teun Koopmeiners, a szünetben) – Cody Gakpo (Wout Weghorst, 93.), Memphis Depay (Xavi Simons, 83.)
Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal (holland)

Egyesült Államok:
Matt Turner – Sergino Dest (DeAndre Yedlin, 75.), Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson (Jordan Morris, 92.) – Tyler Adams – Weston McKennie (Haji Wright, 67.), Yumus Musah – Timothy Weah (Brenden Aaronson, 67.), Jesus Ferreira (Giovanni Reyna, a szünetben), Christian Pulisic
Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter (amerikai)

Gólszerzők: Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), illetve Wright (76.)

Sárga lap: Koopmeiners (60.), De Jong (87.)


Eredmény, nyolcaddöntő:

Argentína – Ausztrália 2-1 (1-0)

Al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion), 45 032 néző, játékvezető.: Szymon Marciniak (lengyel)

Argentína:
Emiliano Martínez – Nahuel Molina (Exequiel Palacios, 80.), Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Marcos Acuna (Nicolas Tagliafico, 71.) – Enzo Fernández – Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister (Gonzalo Montiel, 80.) – Alejandro Gómez (Lisandro Martínez, 50.), Lionel Messi, Julian Álvarez (Lautaro Martínez, 71.)
Szövetségi kapitány: Lionel Scalini (argentin)

Ausztrália:
Mat Ryan – Milos Degenek (Fran Karacic, 71.), Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich – Mathew Leckie (Garang Kuol, 71.), Aaron Mooy, Jackson Irvine, Keanu Baccus (Ajdin Hrustic, 58.) – Riley McGree (Craig Goodwin, 58.), Mitchell Duke (Jamie MacLaren, 71.)
Szövetségi kapitány: Graham Arnold (ausztrál)

Gólszerzők: Messi (35.), Álvarez (57.), illetve Fernández (77. – öngól)

Sárga lap: Irvine (15.), Degenek (38.)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.