Döntetlen az első nagy rangadón, nagy pofont kaptak a belgák

Döntetlen az első nagy rangadón, nagy pofont kaptak a belgák

Az első meccsén enervált Horvátország végül megérkezett a vb-re, Kanada pedig már biztosan búcsúzik. Igazi hideg zuhanyban volt részük a belgáknak. Nem jutottak dűlőre egymással a spanyolok és a németek.

Kiütéses vereségét követően Costa Rica válogatottja egygólos győzelmet aratott a japán csapat felett a labdarúgó-világbajnokság első vasárnapi mérkőzésén az E csoport második fordulójában. Az ázsiai szigetország csapata nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, egyértelmű mezőnyfölényben futballozott az első negyedórában, azonban közép-amerikai riválisa jóval szervezettebben védekezett, mint négy napja a spanyolok elleni kiütéses vereség alkalmával, így helyzet nem alakult ki a kapuk előtt. Az idő múlásával kiegyenlítetté vált a küzdelem, ám a kapusoknak egyáltalán nem volt dolguk.

A második félidőben ismét nagyobb lendülettel kezdtek a japánok, de Navas hárította Aszano próbálkozását. Tíz perc után ismét visszaesett az iram, meddővé vált az ázsiai gárda fölénye. A cserék sem igazán változtattak a játék menetén: Japán irányított, Costa Rica védekezett különösebb izgalom nélkül. A közép-amerikai csapat aztán a hajrá kezdetén teljesen váratlanul vezetést szerzett. Hátrányban a japánok nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak, de a hátralévő időben már nem sikerült egyenlíteniük.

A játéknap meglepetését Marokkó szállította, amely meglepetésre legyőzte Belgiumot az F csoport második fordulójában. A mérkőzés elejétől fogva a második győzelmükre hajtó belgák diktálták a tempót, a vb-t döntetlennel kezdő marokkóiak – akiknél az első számú kapus, Jásszina Bono a himnusz közben rosszul lett, és nem vállalta a játékot – erejéből csak egy-egy veszélytelen ellentámadásra futotta. A játékrész slusszpoénja Zijecs gólja lehetett volna, de azt les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A térfélcserét követően mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, a kezdővé előlépett Munir Mohamedi több nagy védést is bemutatott. Marokkó némi meglepetésre, részben Thibaut Courtois hibájából vezetéshez jutott, így Roberto Martínez kapitány még a combsérüléséből lábadozó Romelu Lukakut is becserélte. Belgium mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a támadásokból hiányzott az átütőerő, a hajrában pedig Abuhlal bebiztosította a marokkói diadalt, így a favoritok közé sorolt európai együttes 1994 óta először kapott ki vb-csoportkörben.

A játéknap zárómeccsén a spanyol és a német válogatott 1-1-es döntetlent játszott az E csoport második fordulójában. Az intenzív első félidőt a sok mezőnymunka jellemezte, a felek kevés teret és lehetőséget adtak a riválisnak, a letámadások elég gyorsan labdaszerzést eredményeztek. A spanyolok a várakozásoknak megfelelően azért hosszabb ideig tudták megtartani a labdát, de azokból már kevés veszélyes támadást vezettek. Olmo átlövése a 7. percben még ígéretesnek bizonyult, ahogy Jordi Alba távoli bombája is, ami kapu mellé ment. A németek gyors és direkt ellenakciókban, valamint abban bízhattak, hogy a labdakihozatal során sokszor túl nagy kockázatot vállaló spanyol védelem hibázik. A 40. percben Rüdiger egy szabadrúgás után fejelt a kapuba, de mivel lesről tette, az eredmény nem változott.

A fordulás után maradt a szorgos mezőnymunka, amely mindkét oldalon technikai hibákkal párosult. A 62. percben centerezésből megszerezte a vezetést Spanyolország. A hátrányba került német együttes cserékkel pörgette fel a játékát, rögtön mezőnyfölényhez és helyzetig is jutott, Musiala ziccerét azonban óriási bravúrral védte Unai Simon. Az erősödő német nyomás aztán egyenlítést ért, a spanyol cserecsatár után a németek kispadról érkezett centere is eredményes volt, így igazságos pontosztozkodás lett a rangadó vége.


E csoport, 2. forduló:

Japán – Costa Rica 0-1 (0-0)

Aal-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 41 479 néző, játékvezető: Michael Oliver (angol)

Japán:
Gonda Suicsi – Jamane Miki (Mitoma Karu, 62.), Itakura Ko, Josida Maja, Nagatomo Juto (Ito Hiroki, a szünetben) – Endo Vataru, Morita Hidemasza – Doan Ricu (Ito Junya, 67.), Kamada Dajcsi, Szoma Juki (Minamino Takumi, 82.) – Ueda Ajasze (Aszano Takuma, a szünetben)
Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime (japán)

Costa Rica:
Keylor Navas – Keysher Fuller, Oscar Duarte, Kendall Waston, Francisco Calvo, Bryan Oviedo – Gerson Torres (Brandon Aguilera, 65.), Celso Borges (Youstin Salas, 89.), Yeltsin Tejeda, Joel Campbell (Daniel Chacon, 95.) – Anthony Contreras (Jewison Bennette, 65.)
Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez (kolumbia)

Gólszerző: Fuller (81.)

Sárga lap: Jamane (44.), Itakura (84.), illetve Contreras (41.), Borges (61.), Calvo (70.)


F csoport, 2. forduló:

Belgium – Marokkó 0-2 (0-0)

Doha, al-Tumama Stadion, 43 738 néző, játékvezető: Cesar Arturo Ramos (mexikói)

Belgium:
Thibaut Courtois – Thomas Meunier (Romelu Lukaku, 81.), Timothy Castagne, Jan Vertonghen – Toby Alderweireld, Axel Witsel, Amadou Onana (Youri Tielemans, 60.), Thorgan Hazard (Leandro Trossard, 76.), Eden Hazard (Dries Mertens, 60.) – Kevin De Bruyne, Michy Batshuayi (Charles De Ketelaere, 76.)
Szövetségi kapitány: Roberto Martínez (spanyol)

Marokkó:
Munir Mohamedi – Asráf Hakimi (Jahia Attijat Allah, 68.), Nájef Aguerd, Nusszáir Mazrauj, Romain Szaissz – Szofjan Amrabát, Azzedin Ounahi (Dzsavad el-Jamik, 78.), Szelim Amallah (Abdelhamid Szabiri, 68.) – Hakim Zijecs, Szoán Bufál (Zakaria Abuhlal, 72.), Juszef En-Neszjiri (Abderrazak Hamdallah, 72.)
Szövetségi kapitány: Valíd Regragi (marokkói)

Gólszerzők: Szabiri (73.), Abuhlal (92.)

Sárga lap: Onana (29.), illetve Szabiri (95.)


F csoport, 2. forduló:

Horv��tország – Kanada 4-1 (2-1)

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 374 néző, játékvezető: Andres Matias Matonte Cabrera (uruguayi)

Horvátország:
Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa – Marcelo Brozovic – Andrej Kramaric (Nikola Vlasic, 72.), Luka Modric (Mario Pasalic, 86.), Mateo Kovacic (Lovro Majer, 86.), Ivan Perisic (Miraslav Orsic, 86.) – Marko Livaja (Bruno Petkovic, 60.)
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić (horvát)

Kanada:
Milan Borjan – Alistair Johnston, Steven Vitoria, Kamal Miller – Tajon Buchanen, Atiba Hutchinson (Sam Adekugbe, 72.), Stephen Eustaquio (Ismael Kone, a szünetben), Richie Leryea (David Hoilett, 62.) – Jonathan David (Lucas Cavallini, 72.), Alphonso Davies – Cyle Larin (Jonathan Osorio, a szünetben)
Szövetségi kapitány: John Herdman (angol)

Gólszerzők: Kramaric (36., 70.), Livaja (44.), Majer (94.), illetve Davies (2.)

Sárga lap: Lovren (56.), Modric (85.), illetve Buchanen (52.), Miller (85.)


E csoport, 2. forduló:

Spanyolország – Németország 1-1 (0-0)

Al-Hor, 68 895 néző, játékvezető: Danny Makkelie (holland)

Spanyolország:
Unai Simon – Dani Carvajal, Rodri, Aymeric Laporte, Jordi Alba (Alejandro Balde, 82.) – Gavi (Nico Williams, 66.), Sergio Busquets, Pedri – Ferran Torres (Álvaro Morata, 54.), Marco Asensio (Koke, 66.), Dani Olmo
Szövetségi kapitány: Luis Enrique (spanyol)

Németország:
Manuel Neuer – Thilo Kehrer (Lukas Klostermann, 70.), Niklas Süle, Antonio Rüdiger, David Raum (Nico Schlotterbeck, 87.) – Leon Goretzka, Joshua Kimmich – Serge Gnabry (Jonas Hofmann, 85.), Ilkay Gündogan (Leroy Sané, 70.), Jamal Musiala – Thomas Müller (Niclas Füllkrug, 70.)
Szövetségi kapitány: Hansi Flick (német)

Gólszerzők: Morata (62.), illetve Füllkrug (83.)

Sárga lap: Busquets (44.), illetve Kehrer (37.), Goretzka (58.), Kimmich (60.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.