Továbbjutott a címvédő, életben tartotta esélyeit Argentína

Továbbjutott a címvédő, életben tartotta esélyeit Argentína

A C és D csoport küzdelmeivel folytatódott a világbajnokság. A címvédő Franciaország második meccsét is megnyerte. Argentína, Lengyelország és Ausztrália is javítani tudott.

A szombati játéknap első mérkőzésén a D jelű négyesben Ausztrália történetének 18. vb-meccsén a harmadik győzelmét aratta – és 1974 után másodszor zárt kapott gól nélkül –, így megmaradt az esélye a továbbjutásra. A tunéziai csapat második katari mérkőzésén sem játszott rosszul, viszont továbbra sem szerzett gólt, és egy ponttal várja a csoport záró körét, amelyben majd a címvédő franciákkal találkozik, így a nyolcaddöntőbe jutási esélyei minimálisra csökkentek.

A lengyel válogatott 2-0-ra legyőzte a szaúd-arábiai csapatot a C csoportban. Az első körben az argentinok felett diadalmaskodó szaúdiak jól kezdtek, a 13. percben Szczesnynek bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze kapuját a góltól. Az európai együttes a játékrész hajrájában egy kapuskirúgást követően két passzból eljutott a szaúdiak kapujáig, és Zielinski révén első helyzetét gólra váltva előnybe került. A szaúdiak a Bielik szabálytalansága miatt megítélt tizenegyessel szinte azonnal egyenlíthettek volna, de Szalem al-Davszari jobbra tartó lapos lövését Szczesny kivédte, majd al-Burajk ismétlését is nagy bravúrral kapu fölé ütötte.

A fordulás után az ázsiai együttes nagy erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, sokszor egészpályás letámadással nehezítette meg a lengyelek labdakihozatalát, de a gólhelyzetei rendre kimaradtak. A túloldalon Milik fejjel a felső, Lewandowski térddel a bal oldali kapufát találta el, és bár a szaúdiaknak is voltak még gólszerzési lehetőségeik, az első világbajnoki gólját megszerző Lewandowski a hajrában egy hatalmas védelmi hibát kihasználva eldöntötte a három pont sorsát.

A D csoportban a címvédő francia válogatott Kylian Mbappé két góljával 2-1-re legyőzte Dániát. A mérkőzés első perceiben alig volt a franciáknál a labda, de a mezőnyfölénnyel nem sokat tudtak kezdeni a dánok. Az idő előre haladtával fokozatosan átvette a játék irányítását a címvédő, amely több ígéretes támadást is vezetett, de vagy a befejezésbe csúszott hiba, vagy Schmeichel kapus védett bravúrosan.

A második játékrészben kombinatívabb játékkal próbálkoztak a dánok, a franciák pedig az ellentámadásokban bíztak. Néhány percnyi dán fölény után újfent a címvédő irányított, előbb Mbappé majd Griezmann lőtt ígéretes helyzetből, a jeget pedig egy szép támadás végén előbbi törte meg a 61. percben. A bekapott gól feltüzelte a dánokat, akiknek hét percre volt szükségük az egyenlítéshez egy begyakoroltnak tűnő szögletvariáció végén. A hajrára felpörgött a mérkőzés, nagy helyzetek alakultak ki mindkét kapu előtt, a franciák sikerét és továbbjutását pedig Mbappé biztosította be, amikor a leshatárról indulva remekül érkezett Griezmann éles beadására. A Paris Saint-Germain támadója legutóbbi 12 válogatott mérkőzésén 14. alkalommal volt eredményes.

A nap zárásaként a C kvartettben az argentin válogatott 2-0-ra legyőzte a mexikói csapatot. Lionel Scaloni szövetségi kapitány öt helyen változtatott a szaúdiaktól elszenvedett vereség alkalmával kifutott kezdőcsapaton, de természetesen helyet kapott az együttesben a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki karrierje 21. világbajnoki mérkőzésén lépett pályára, beérve ezzel hazája örökranglistájának élén a legendás Diego Maradonát. Az első félidő egyetlen veszélyes jelenetére 45 percet kellett várni, ekkor egy mexikói szabadrúgást védett magabiztosan az argentin kapus. Ezt leszámítva rengeteg szabálytalanság, közte számos k��kemény belépő jellemezte a találkozót.

A fordulást követően fölénybe kerültek az argentinok, de ez helyzetek formájában egyáltalán nem mutatkozott meg. Végül a 64. percben tört meg a jég, amikor Messi szinte a semmiből egy átlövéssel szerzett vezetést az argentinoknak. A mexikóiaknak természetesen egyből sietősebbé vált a dolguk, de képtelenek voltak igazán ritmust váltani, támadásaikból az ötlet és a lendület is hiányzott. A hajrában az argentinok a csereként pályára lépő Enzo Fernandez góljával döntötték el a három pont sorsát.


D csoport, 2. forduló:

Tunézia – Ausztrália 0-1 (0-1)

Al-Vakra, 41 823 néző, játékvezető: Daniel Siebert (német)

Tunézia:
Ájmen Damen – Dylan Bronn (Vajdi Kesrida, 73.), Jasszin Meriah, Montasszar Talbi – Mohamed Drager (Ferdzsání Szászí, a szünetben), Ellyes Skíri, Aissa Laidouni (Vahbí Hazrí, 67.), Alí Abdi – Naim Sliti, Isszam Dzsebali (Taha Jasszin Kenisszi, 73.), Jusszef Mszakni
Szövetségi kapitány: Jalel Kadri (tunéziai)

Ausztrália:
Mathew Ryan – Fran Karacic (Milos Degenek, 75.), Harry Souttar, Aziz Behich, Kye Rowles – Mathew Leckie ( Keanu Baccus, 85.), Jackson Irvine, Aaron Mooy, Craig Goodwin (Awer Mabil, 85.) – Mitchell Duke (Jamie Maclaren, 64.), Riley McGree (Ajdin Hrustic, 64.)
Szövetségi kapitány: Graham Arnold (ausztrál)

Gólszerző: Duke (23.)

Sárga lap: Laidouni (26.), Abdi (64.), Szászí (93.)


C csoport, 2. forduló:

Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0 (1-0)

Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 259 néző, játékvezető: Wilton Sampaio (brazil)

Lengyelország:
Wojciech Szczesny – Matty Cash, Kamil Glik, Jakub Kiwior, Bartosz Bereszynski – Grzegorz Krychowiak, Krystian Bielik – Arkadiusz Milik (Krzysztof Piatek, 71.), Piotr Zielinski (Jakub Kaminski, 63.), Przemyslaw Frankowski – Robert Lewandowski
Szövetségi kapitány: Czesław Michniewicz (lengyel)

Szaúd-Arábia:
Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Abdudelah al-Amri, Ali al-Bulaihi, Mohammed al-Burajk (Szultan al-Ganam, 65.) – Szami al-Nadzsej (Navaf al-Abid, a szünetben, Hattan Bahebri, 95.), Abdulelah al-Malki (Abdulrahman Alobud, 85.), Mohamed Kanno – Firasz al-Buraikan, Szaleh al-Sehri (Nasszer al-Davszari, 85.), Szalem al-Davszari
Szövetségi kapitány: Hervé Renard (francia)

Gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)

Sárga lap: Kiwior (15.), Cash (16.), Milik (19.), illetve al-Malki (20.), al-Amri (45+4.)


D csoport, 2. forduló:

Franciaország – Dánia 2-1 (0-0)

Doha, 974 Stadion, 42 860 néző, játékvezető.: Szymon Marciniak (lengyel)

Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphael Varane (Ibrahima Konaté, 75.), Dayot Upamecano, Theo Hérnandez – Aurelien Tchouameni, Adrien Rabiot – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 75.), Antoine Griezmann (Youssouf Fofana, 92.), Kylian Mbappé – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 63.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Dánia:
Kasper Schmeichel – Rasmus Kristensen (Alexander Bah, 92.), Joachim Andersen, Victor Nelsson, Andreas Christensen, Joakim Maehle – Pierre Höjbjerg, Christian Eriksen – Mikkel Damsgaard (Kasper Dolberg, 73.), Andreas Cornelius (Martin Braithwaite, a szünetben), Jesper Lindström (Christian Nörgaard, 85.)
Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand (dán)

Gólszerzők: Mbappé (61., 86.), illetve Christensen (68.)

Sárga lap: Koundé (43.), illetve Christensen (20.), Cornelius (23.)


C csoport, 2. forduló:

Argentína – Mexikó 2-0 (0-0)

Luszail, 88 966 néző, játékvezető: Daniele Orsato (olasz)

Argentína:
Emiliano Martinez – Gonzalo Montiel (Nahuel Molina, 63.), Nicolas Otamendi, Lisandro Martinez, Marcos Acuna – Angel Di Maria (Cristian Romero, 69.), Rodrigo De Paul, Guido Rodriguez (Enzo Fernandez, 50.), Alexis Mac Allister (Exequiel Palacios, 69.) – Lionel Messi, Lautaro Martinez (Julian Alvarez, 63.)
Szövetségi kapitány: Lionel Scalini (argentin)

Mexikó:
Guillermo Ochoa – Kevin Alvarez (Raul Jimenez, 66.), Nestor Araujo, Cesar Montes, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Hector Herrera, Andres Guardado (Erick Gutierrez, 42.), Luis Chavez – Alexis Vega (Uriel Antuna, 66.), Hirving Lozano (Roberto Alvarado, 73.)
Szövetségi kapitány: Gerardo Martino (argentin)

Gólszerzők: Messi (64.), Enzo Fernandez (87.)

Sárga lap: Montiel (42.), illetve Araujo (22.), Gutierrez (50.), Herrera (66.), Alvarado (89.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.