Simán nyert a címvédő, váratlanul bukott a nagy esélyes

Simán nyert a címvédő, váratlanul bukott a nagy esélyes

Argentína sima győzelem helyett meglepetésre kikapott Szaúd-Arábiától. Franciaország sikerrel nyitott. Két góltalan meccset is láthattunk.

A végső győzelemre esélyesek között számon tartott argentin válogatott 2-1-re kikapott Szaúd-Arábia csapatától kedden a katari labdarúgó-világbajnokság a C csoportjának első mérkőzésén. Az előző négy összecsapásukon nem nyertek a szaúdiak az argentinok ellen. A Copa America-győztes dél-amerikaiak 1990-ben kezdték vereséggel a vb-t, azóta viszont – hat győzelemmel és egy döntetlennel – veretlenek voltak a nyitómeccseiken.

Az argentin válogatott 2019. július eleje óta 36 mérkőzést vívott meg veretlenül – 25 győzelemmel és 11 döntetlennel –, és egy mérkőzésre volt attól, hogy beállítsa az olaszok 37-es rekordját, melyet 2018 és 2021 között állítottak fel. Lionel Messi a várakozásnak megfelelően csapatkapitányként ott volt az argentin együttesben, a hétszeres aranylabdás az ötödik világbajnokságán lépett pályára, ezzel beérte a csúcstartó négyest: a német Lothar Matthäust, az olasz Gianluigi Buffont, valamint a mexikói Antonio Carbajalt és Rafael Márquezt.

A délutáni mérkőzésen megszületett az idei világbajnokság első gól nélküli döntetlenje is, miután a D csoport nyitómérkőzésén Dánia és Tunézia nem bírt egymással. Az első játékrészben a tunéziaiak álltak közelebb a gólhoz, de Isszam Dzsebalinak előbb csak lesről sikerült a kapuba találnia, majd Kasper Schmeichel óriási bravúrral hárította ziccerét nem sokkal a szünet előtt.

A fordulást követően a dánoknak is szereztek egy lesgól, majd Eriksen lövését hárította bravúrral a tunéziai kapus. Rögtön ezt követően a szöglet után talán a vb legnagyobb helyzete maradt ki, Cornelius centikről fejelt a kapufára. A hajrában Tunézia foggal körömmel őrizte a döntetlent, az utolsó pillanatokban pedig megúszott egy elsőre kényesnek tűnő szituációt, ugyanis a játékvezető a videobíró ajánlásra ellenére nem ítélt 11-est egy kezezésnél, mivel ő támadó szabálytalanságot látott a büntetőterületen belül. A találkozó legjobbjának a Ferencváros labdarúgóját, az NB1-et egyedül képviselő Aissa Laidounit választották.

Szintén nem láthattak gólt azok, akik a lengyel és a mexikói válogatott mérkőzését nézték meg kedden a vb C csoportjának második mérkőzésén, Doh��ban. A mexikóiaknál ott volt a kezdőcsapatban a kapus Guillermo Ochoa, aki az argentin Lionel Messihez, a német Lothar Matthäushoz, az olasz Gianluigi Buffonhoz, valamint honfitársaihoz, Antonio Carbajalhoz és Rafael Márquezhez hasonlóan ötödik vb-jén szerepel. A mérkőzés első közel fél órája szinte teljesen eseménytelen mezőnyjátékot hozott, egyik válogatott sem talált fogást a másikon. Az első játékrész egyetlen nagy helyzete a mexikóiak előtt adódott 28. percben, de Alexis Vega közelről a kapu mellé fejelt.

A szünet után óriási lehetőséghez jutottak a lengyelek: az 56. percben Hector Moreno lépett be a tizenhatoson belül Lewandowski elé, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A tizenegyest a sértett a bal alsó sarok irányába lőtte, de Ochoa bravúrral védett. Az utolsó húsz percre pedig mindkét szövetségi kapitány cserékkel próbált frissíteni együttesén, de újabb gólhelyzet már nem alakult ki, így mindkét válogatott egy ponttal gazdagodott.

Sok gólt láthatott ellenben a közönség a címvédő meccsén: a francia válogatott hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte az ausztrál csapatot a D csoport második meccsén. A kétszeres világbajnok franciák az 1998-as első aranyuk után a 2002-es tornán elvesztették a nyitómeccsüket Szenegál ellen. Ezúttal másodszor kezdtek vb-t címvédőként, és gyorsan hátrányba is kerültek, ráadásul az ausztrál játékos gólpassz előtti cselénél megsérült Lucas Hernández, akit le is kellett cserélni, az öccse, Theo váltotta. A franciákat rövid időre visszavetette a kapott gól, a félidő derekára azonban magukhoz ragadták a kezdeményezést és öt perc leforgása alatt fordítani tudtak, Olivier Giroud talált be.

A szünet utáni időszakot jelentős francia mezőnyfölény, ám kevesebb helyzet jellemezte, de így is megszerezte második, majd röviddel ezután harmadik fejes gólját is az európai együttes. Utóbbival Giroud beérte a nemzeti csapat legjobb góllövőinek örökrangsorát vezető Thierry Henry-t. Legutóbb 2006-ban a brazilok nyerték meg első csoportmeccsüket címvédőként, azóta ez az olaszoknak, spanyoloknak és németeknek sem sikerült.


C csoport, 1. forduló:

Argentína – Szaúd-Arábia 1-2 (1-0)

Luszail Stadion, 88 012 néző, játékvezető: Slavko Vincic (szlovén)

Argentína:
Emeliano Martínez – Nahuel Molina, Cristian Romero (Lisandro Martínez, 59.), Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico (Marcos Acuna, 71.) – Rodrigo De Paul, Leandro Paredes (Enzo Fernández, 59.) – Ángel Di María, Lionel Messi, Alejandro Gómez (Julián Álvarez, 59.) – Lautaro Martínez
Szövetségi kapitány: Lionel Scalini (argentin)

Szaúd-Arábia:
Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Hasszan al-Tambakti, Ali al-Bulaihi, Jasszer al-Sahrani (Mohammed al-Burajk, 99.) – Szaleh al-Sehri (Szultan al-Ganam, 78.), Mohamed Kanno, Abdulelah al-Malki, Szalem al-Davszari – Szalman al-Faradzs (Navaf al-Abid, 45+3., Abdulelah al-Amri, 88.), Firasz al-Buraikan (Haitam Asziri, 89.)
Szövetségi kapitány: Hervé Renard (francia)

Gólszerzők: Messi (10. – tizenegyesből), illetve al-Sehri (48.), Sz. al-Davszari (53.)

Sárga lap: al-Malki (67.), al-Bulaili (75.), al-Davszari (79.), Abdulhamid (82.), al-Abid (88.), al-Ovajsz (90+2)


D csoport, 1. forduló:

Dánia – Tunézia 0-0

Al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion), 42 925 néző, játékvezető: César Arturo Ramos Palazuelos (mexikói)

Dánia:
Kasper Schmeichel – Joakim Andersen, Simon Kjaer (Mathias Jensen, 65.), Andreas Christensen – Rasmus Kristensen, Pierre-Emil Hojbjerg, Thomas Delaney (Mikkel Damsgaard, 45+1.), Christian Eriksen, Joakim Maehle – Andreas Skov Olsen (Jesper Lindström, 65.), Kasper Dolberg (Andreas Cornelius, 65.)
Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand (dán)

Tunézia:
Ájmen Damen – Montasszar Talbi, Dylan Bronn, Jasszin Meriah – Mohamed Drager (Ferdzsání Szászí, 88.), Aissa Laidouni (Vajdi Kesrida, 88.), Ellyes Skíri, Alí Abdi – Anisz ben-Szliman (Naim Sliti, 67.), Isszam Dzsebali (Taha Jasszin Kenisszi, 80.), Jusszef Mszakni (Hannibal Mejbri, 80.)
Szövetségi kapitány: Jalel Kadri (tunéziai)

Sárga lap: Kristensen (24.), Jensen (78.), illetve Kenisszi (86.)


C csoport, 1. forduló:

Mexikó – Lengyelország 0-0

Doha, 974 Stadion, 39 369 néző, játékvezető: Chris Beath (ausztrál)

Mexikó:
Guillermo Ochoa – Jorge Sánchez, César Montes, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Hector Herrera (Carlos Rodríguez, 71.), Edson Álvarez, Luis Chávez – Hirving Lozano, Henry Martin (Raúl Jiménez, 71.), Alexis Vega (Uriel Antuna, 84.)
Szövetségi kapitány: Gerardo Martino (argentin)

Lengyelország:
Wojciech Szczesny – Matty Cash, Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jakub Kiwior, Nicola Zalewski (Krystian Bielik, a szünetben) – Jakub Kaminski, Grzegorz Krychowiak, Sebastian Szymanski (Przemyslaw Frankowski, 72.) – Piotr Zielinski (Arkadiusz Milik, 87.), Robert Lewandowski
Szövetségi kapitány: Czesław Michniewicz (lengyel)

Sárga lap: J. Sánchez (29.), Moreno (56.), illetve Frankowski (76.)


C csoport, 1. forduló:

Franciaország – Ausztrália 4-1 (2-1)

Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 40 875 néző, játékvezető: Victor Gomes (dél-afrikai)

Franciaország:
Hugo Lloris – Benjamin Pavard (Jules Koundé, 89.), Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté, Lucas Hernández (Theo Hernández, 13.) – Adrien Rabiot, Antoine Griezmann, Aurélien Tchouaméni (Youssouf Fofana, 77.) – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 77.), Kylian Mbappé – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 89.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (francia)

Ausztrália:
Mathew Ryan – Nathaniel Atkinson (Milos Degenek, 85.), Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich – Riley McGree (Awer Mabil, 73.), Aaron Mooy, Jackson Irvine (Keanu Baccus, 85.) – Mathew Leckie, Mitchell Duke (Jason Cummings, 56.), Craig Goodwin (Garang Kuol, 73.)
Szövetségi kapitány: Graham Arnold (ausztrál)

Gólszerzők: Rabiot (27.), Giroud (32., 71.), Mbappé (68.), illetve Goodwin (9.)

Sárga lap: Duke (55.), Irvine (80.), Mooy (95.)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.