A kiberbűnözők számára is vonzó a karácsonyi vásárlás időszaka

A kiberbűnözők számára is vonzó a karácsonyi vásárlás időszaka

Novemberben kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási szezon, ami idén is a Black Fridayjel rajtol. Az online vásárlások viszont nem csak a kedvezményeket vonzzák, hanem az internetes csalásokat is, amire jobb, időben felkészülni. A kiberbiztonsági szakemberek szerint is jobb félni, mint megijedni.

Ami csábító Black Friday ajánlatnak tűnik az nem mindig az, főleg nem az online térben, ahol még egy webáruházat is lehet klónozni, ezért megéri néhány biztonsági előírást betartani. Többek között ilyen az, hogy előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mailben megküldött hivatkozásra, mindig ellenőrizzük a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe szeretnénk venni.

Ne feledjük: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz. Éppen ezért sokkal biztonságosabb olyan oldalról vásárolni, amit más ismerünk. Ha mégis idegen oldalra tévedünk, akkor előbb ellenőrizzük a weboldalak címét (URL), és az is hasznos segítség, ha van a gépünkön (telefonunkon és tabletünkön is) fizetett vírusirtó program – hívta fel a figyelmet Tóth Roland, a Furbify szakértője, akinek a tapasztalatai szerint még mindig sok az óvatlan internetező és nem csupán az idősebb generáció tagjai között.

Hozzátette, hogy leggyakrabban a felnőtt tartalommal rendelkező oldalak, illetve a közösségi oldalak reklámjai, hamis hírei vagy az e-mailben érkező spam levelek okoznak gondot.

Tapasztalataink szerint, akik csak internetezésre, videók nézésére vásárolnak gépet, azok nem szívesen költenek fizetett vírusirtóra, pedig nagy szükség lenne rá. A gépek vásárlásánál érdemes felkínálni a különböző vírusirtó programokat. Általában, akik online rendelnek/fizetnek vagy könyvelői programjuk van a gépen, azok meg szokták vásárolni ezeket a rendszereket, hiszen fő a biztonság – ismertette a szakember.

Megelőzhető, hogy nyomtalanul eltűnjön a pénz

Ha csak a tavalyi évet vizsgáljuk, a fiktív fekete pénteki akciókkal, több száz millió forintot loptak el a vásárlóktól a hackerek. Ugyanakkor az átvert embereknek csak a töredéke fordul a rendőrséghez, inkább be sem vallják, hogy az online támadások áldozatai lettek. Az ideális az lenne, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy mire kattint és hol vásárol.

Minden veszélyt 100 százalékosan kiszűrni nem lehet, de nagyobb elővigyázatossággal sok kellemetlenséget elkerülhetünk. A vírusirtó használata mellett érdemes szűrni, hogy milyen hírlevelekre iratkozunk fel, és nem szabad bedőlni a nyereményjátékoknak sem.

Személyes adatokat, bankszámlaszámot, jelszavakat és pin kódot senkinek nem szabad megadni.

A szakértők egyetértenek abban is, hogy a gyerekek kiberbiztonságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Léteznek szülői felügyeletes csomagok is, amit segítségünkre lehetnek ebben.

Nem érdemes spórolni az adattárolón

Egyrészt amiatt, mert túlságosan megbíznak az emberek a gépekben, pedig ugye gyakorlatilag bármikor elromolhat a HDD vagy SSD és elveszik minden. Főként azok vásárolnak külső adathordozót, akik már egyszer ráfáztak. Többször előfordult az is, hogy külső adattárolóról már nem tudtunk megmenteni az adatokat, szóval még a külső HDD se ad 100 százalékos biztonságot. Az adattárolón nem érdemes spórolni – emelte ki Tóth Roland.

Hozzátette, hogy nem kell mindent tárolni. A fotózás után például törölhetjük a rosszul sikerült képeket. Ezen kívül a régi, vagy érdektelen e-mailek tárolása is csak fölöslegesen foglalja a helyet és veszi igénybe az erőforrásokat is.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.