Vas Kata Blanka Európa-bajnoki bronzérmes

Vas Kata Blanka Európa-bajnoki bronzérmes

Ismét a kontinens három legjobbja közé került az első számú magyar női kerékpárversenyző a cyclocross Európa-bajnokságon.

Eddig jól alakul a cyclocross szezon Vas Kata Blanka számára. Az SD Worx 21 éves magyar bringása Csehországban három kisebb versenyt nyert meg, de belgiumi versenyről is van arany-, hollandiairól pedig ezüstérme. A világkupában két ötödik hellyel kezdett. Ilyen előzmények után érkezett Namurba, a belga pályán kerül sor az idei terepkerékpáros Európa-bajnokságra. A tavalyi Eb-n ezüstérmet szerzett a magyar tehetség.

Az biztos volt, hogy elmarad a címvédés, ugyanis a tavalyi győztes holland Lucinda Brand kézsérülés miatt kihagyta a viadalt. Vas Blanka jól kezdte a versenyt, a rajt után az élmezőnybe került. A nagy esélyes holland Fem Van Empel egy technikai hiba miatt majd félperces hátrányba került, világbajnok honfitársa, Marianne Vos pedig hamar lemaradt. Az idén eddig mindegyik világkupa-versenyt megnyerő Van Empel azonban hamar felzárkózott, és aránylag simán le is szakította üldözőit.

A 20 éves holland győzelme onnantól kezdve nem forgott veszélyben, Fem Van Empel először lett a kontinens legjobbja. Másodikként a korábbi Eb-győztes holland Ceylin del Carmen Alvarado szelte át a célvonalat, Vas Kata Blanka pedig nagyszerű versenyzést bemutatva bronzérmet szerzett.

Vas Blanka ezzel újabb értékes eredménnyel bővítette sikerlistáját. A hegyikerékpáros olimpiai negyedik hely, és az országúti kerékpárban elért világbajnoki negyedik hely mellett terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüst-, és immár bronzéremmel is rendelkezik.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.