Vas Kata Blanka Európa-bajnoki bronzérmes

Vas Kata Blanka Európa-bajnoki bronzérmes

Ismét a kontinens három legjobbja közé került az első számú magyar női kerékpárversenyző a cyclocross Európa-bajnokságon.

Eddig jól alakul a cyclocross szezon Vas Kata Blanka számára. Az SD Worx 21 éves magyar bringása Csehországban három kisebb versenyt nyert meg, de belgiumi versenyről is van arany-, hollandiairól pedig ezüstérme. A világkupában két ötödik hellyel kezdett. Ilyen előzmények után érkezett Namurba, a belga pályán kerül sor az idei terepkerékpáros Európa-bajnokságra. A tavalyi Eb-n ezüstérmet szerzett a magyar tehetség.

Az biztos volt, hogy elmarad a címvédés, ugyanis a tavalyi győztes holland Lucinda Brand kézsérülés miatt kihagyta a viadalt. Vas Blanka jól kezdte a versenyt, a rajt után az élmezőnybe került. A nagy esélyes holland Fem Van Empel egy technikai hiba miatt majd félperces hátrányba került, világbajnok honfitársa, Marianne Vos pedig hamar lemaradt. Az idén eddig mindegyik világkupa-versenyt megnyerő Van Empel azonban hamar felzárkózott, és aránylag simán le is szakította üldözőit.

A 20 éves holland győzelme onnantól kezdve nem forgott veszélyben, Fem Van Empel először lett a kontinens legjobbja. Másodikként a korábbi Eb-győztes holland Ceylin del Carmen Alvarado szelte át a célvonalat, Vas Kata Blanka pedig nagyszerű versenyzést bemutatva bronzérmet szerzett.

Vas Blanka ezzel újabb értékes eredménnyel bővítette sikerlistáját. A hegyikerékpáros olimpiai negyedik hely, és az országúti kerékpárban elért világbajnoki negyedik hely mellett terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüst-, és immár bronzéremmel is rendelkezik.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...