Játszva tanítja energiatudatosságra a legkisebbeket ez E.ON

Játszva tanítja energiatudatosságra a legkisebbeket ez E.ON

A látványos külsővel és könnyebb navigációval felfrissített EnergiaKaland weboldal kiváló beszélgetésindító lehet gyermekes családok számára otthon, az óvoda- és iskolapedagógusokat pedig a különböző korcsoportok érdeklődés- és tudásszintjére megalkotott oktatócsomagok segítik.

Mi az energia és miért kell rá vigyáznunk? Hogy kerül az áram a konnektorba? Mi az az üvegházhatás? Mit csinál egy transzformátor? Hogyan érint minket a klímaváltozás? Nukleáris-e a jövő? – a gyerekek telis-tele vannak kérdésekkel az energiával kapcsolatban, a válaszokért pedig elég a megújult, látványosabb dizájnba öltözött, könnyebb navigációval ellátott weboldalra, az EnergiaKalandra kattintani.

A tudástár célja, hogy modern és kreatív eszközökkel bővítse az 5-18 éves gyerekek energia- és környezettudatossággal kapcsolatos ismereteit. Érdemes az energiáról, annak felhasználásáról a gyerekekkel már egészen kicsi korban családi körben beszélgetéseket kezdeményezni, így segítve őket abban, hogy később felelősen és tudatosan döntsenek arról, hogyan használják a rendelkezésükre álló erőforrásokat. Az EnergiaKaland weboldal segítségével a szülők játszva bővíthetik gyermekük tudását energiatudatossági és fenntarthatósági ismeretekkel, a nagyobbak pedig egy okoseszközön egyedül is meg tudják oldani az itt elérhető kreatív feladatokat.

Az óvodásokhoz digitális képrejtvények, online memóriajátékok és modern mesék hozzák közelebb az energia világát, a kisiskolások interaktív térképen követhetik egy város energiafelhasználását vagy akár saját erőművet is építhetnek az online térben, de mindezt játékosan, kooperatív feladatokkal, széles körű rálátást szerezve a témára. A középiskolás korosztály fajsúlyosabb témákat, az éghajlatváltozást, az üvegházhatást, a jövő energiaforrásait ismerheti meg, az energia előállításával, elosztásával és felhasználásával kapcsolatos feladatokban pedig önálló, virtuális döntéseket is hozhatnak, és szembesülhetnek ezek hatásaival is.

Az E.ON 15 éve, 2008 óta segíti a szülőket és a pedagógusokat az energiatudatos nevelésben, az elmúlt időszakban közel 300 oktatási intézményben, több ezer kisebb és nagyobb gyerek vett részt az EnergiaKaland programokban, melyet az E.ON önkéntesei tartanak. Eddig több mint 160 E.ON-os munkatárs végezte el az energetikai tudásanyag átadásához szükséges alapképzést. Ők pszichológusoktól, tanároktól és sok éve energiakalandos képzést tartó előadótól kaptak plusz inspirációt, és közülük sokan ma már óvodákban, iskolákban és különböző rendezvényeken önkéntesként tartanak az energia világát bemutató interaktív órákat.

Az EnergiaKaland weboldal tudásanyaga bárki számára ingyenesen hozzáférhető, iskolai feldolgozása pedig egyszerű a szakértők által készített tanári kézikönyv, a részletes óravázlatok, és az egyes témákhoz kapcsolódó feladatok segítségével. Kisgyermekes szülőként, óvodapedagógusként, tanárként, de akár „nagytesóként” is érdemes az EnergiaKaland oldalra kattintani, családi programként vagy intézményi környezetben kipróbálni a játékos feladatokat a gyermekek energiatudatos, fenntartható szemléletének megalapozásához.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.