Kerületmentő csomagot dolgozott ki az energiaválság miatt Bécs

Kerületmentő csomagot dolgozott ki az energiaválság miatt Bécs

Mentőcsomagot dolgozott ki az osztrák főváros, hogy az egyre súlyosabb energiaválság közepette tehermentesítse a pandémia miatt egyébként is forráshiánnyal küzdő bécsi kerületeket.

Megreformálta a kerületi forráselosztási rendeletet a Bécsi Városháza, hogy tehermentesítse a pandémia miatt jelentős bevételektől eleső és a magas energiaszámláktól szenvedő 23 bécsi kerületet. A határozathozatalra váró javaslatban többek között átvállalják a kerületektől az iskolák, óvodák és önkormányzati intézmények áram- és fűtésszámláit, amelyeket a város költségvetéséből fizetnek ki. Ugyanakkor a kerületeknél hagyják az energiaköltségek fedezetére szánt pénzt, ami a 2021-es zárszámadás alapján összesen 20 millió eurót jelent.

További intézkedésként a város egyszeri alkalommal pluszforrást biztosít a kerületeknek, hogy törlesszék az elmúlt évek egyre emelkedő építőanyagár-indexéből fakadó adósságaikat. Ugyanis Bécsben a lakosságszám növekedése miatt folyamatosan épülnek önkormányzati lakások. Az összesen 23 millió euróból a kerületek azonos mértékben részesülnek. Az egyszeri vállalás célja, hogy a kerületeknek nagyobb játéktere legyen a projektjeik megvalósításakor.

2023-tól a város összesen 20 millió euróval több pénzt bocsát a kerületek rendelkezésére a zöldterületek és fák gondozására.

Ebből létrehoznak egy 15 millió eurós „zöldalapot” és ötmillió euróval megemelik az erre a célra fenntartott büdzsét. A pénzt a kerületek területe, a fák száma és a gondozási ráfordítás alapján osztják szét.

A kerületek számára rendelkezésre álló források elosztásakor a jövőben nagyobb súllyal veszik figyelembe az ott működő vállalkozások és üzemek, illetve az általuk teremtett munkahelyek számát, így érdekeltté teszik őket abban, hogy minél több céget csábítsanak a kerületbe.

Az intézkedések nyomán a bécsi kerületek 2023-ban összesen 20 százalékkal több forrással – 40 millió euróval többel – gazdálkodhatnak, amiben nincsenek benne az adósságok átvállalásával felszabaduló források.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.