Nemzeti virág lett a bazsarózsa Romániában

Nemzeti virág lett a bazsarózsa Romániában

Keleti szomszédunknál a népi hagyomány fontos eleme, és a népi gyógyászat ismert kelléke a virág, amelynek népszerűsítésére ezentúl évente fesztivált rendeznek majd.

Románia nemzeti virágává nyilvánította a bazsarózsát a bukaresti parlament, az erről szóló törvénytervezetet nagy szavazattöbbséggel fogadta el kedden a képviselőház.

A törvénykezdeményezést májusban terjesztette a parlament elé a bukaresti nagykoalíció 53 szociáldemokrata, liberális és RMDSZ-es törvényhozója. Az indoklás szerint egy nép nemzeti önazonosságát nemcsak az alkotmányban rögzített nemzeti jelképek fejezik ki, hanem adott esetben olyan tárgyak, növények vagy állatok, amelyeknek a tulajdonságaival azonosul, vagy amelyek kulturális örökségéhez tartoznak.

A kezdeményezők a japán cseresznyevirág, a holland tulipán, a bolgár rózsa, a spanyol szegfű, vagy az olasz liliom példájára hivatkozva úgy értékelték, hogy Romániának is szüksége van egy nemzeti virágra, majd a bukaresti agrártudományi és állatorvosi egyetem kertészeti szakembereivel konzultálva a bazsarózsára esett a választásuk.

A szakértők kiemelték, hogy Romániában a bazsarózsa öt különböző fajtája nő vadon a természetvédelmi területeken, amelyeken évente rendeznek bazsarózsa-fesztivált. A virág három kertészeti fajtájának százféle változatát termesztik országszerte, ezek elmaradhatatlan díszei a parkoknak. A bazsarózsa az ország szinte egész területén honos, a román népi hagyományokban pedig gyakran a szépség szinonimájaként jelenik meg és a népi gyógyászat egyik fontos kelléke – olvasható az indoklásban.

A kedden megszavazott jogszabály szerint a nemzeti virág népszerűsítése és megünneplése érdekében ezentúl évente rendeznek országos bazsarózsafesztivált Romániában, a bazsarózsakultuszt ápoló helyi kezdeményezéseket pedig közpénzekből is szabad támogatni.

A tervezetet a szenátus sürgősségi eljárásban tárgyalta és június végén nagy szavazattöbbséggel elfogadta. A képviselőház már nem hagyta jóvá a sürgősségi eljárást, de a tervezet így is azonnal napirendre került az őszi ülésszakban, és nagy többséggel el is fogadták.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...