Újabb internetes csalásokra figyelmeztet az OTP

Újabb internetes csalásokra figyelmeztet az OTP

Egyre gyakoribb jelenlég a világhálón, hogy kereskedelmi bankok nevével és designjával próbálnak meg internetes csalók pénzt kicsalni az emberektől.

Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek, nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre – hívta fel a figyelmet az OTP Bank hétfői közleményében.

A bűnözők mások mellett az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak, valószínűtlen hozammal kecsegtető, befeketésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék az adataikat és a pénzüket.

A közleményben Csányi Sándor ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy soha, semmilyen médiumnak nem nyilatkozott kriptovalutás pénzkereseti lehetőségről, a leghatározottabban elhatárolódik minden ilyen közléstől.

Ez a csalási forma elsősorban a közösségi médiában terjed, a bankvezető ezúton is fokozott óvatosságra int az ilyen átverési kísérletek kivédése érdekében. Csányi Sándor a csalókkal szemben a szükséges büntetőjogi lépéseket már februárban megtette – zárul az OTP kommünikáje.

Szintén nem ritka eset, hogy az internetes csalók valamelyik kereskedelmi bank nevében küldenek tartozásról, fizetési felszólításról szóló, hamis levelet. Itt azonban nem csupán az OTP nevében küldik ki az üzenetet, többek között az Erste, a CIB, a K&H és a Raiffeisen nevével is visszaélnek, de akár a Magyar Posta levelének álcázva is érkezhetnek adathalász próbálkozások.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.