Hiánypótló kiállítás nyílt Bécsben a zsidóság mindennapjairól

Hiánypótló kiállítás nyílt Bécsben a zsidóság mindennapjairól

Szerelem, szexualitás, házasság és válás a zsidóságban a témája a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításának.

Előszor volt Ádám és Éva. Vagy mégsem? Egyes zsidó elbeszélések ugyanis Lilithet említik mint Ádám első feleségét, aki azonban – Évával ellentétben – nem volt hajlandó alávetni magát Ádám akaratának és például az ágyban is felül akart lenni. Ambivalens magatartása miatt a kereszténység egyszerűen száműzte Lilithet a Szentírásból, a zsidó kultúra pedig férfifaló démonként ábrázolta. Lilithet végül a 70-es évek feminizmusa rehabilitálta és tette az emancipációs mozgalom egyik hősévé. Ilyen és hasonló történeti csemegéket ismerhet meg, aki megnézi a Bécsi Zsidó Múzeum „Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban” című kiállítását.

A Dorotheergasséban látható tárlat a Teremtés utáni paradicsomi állapotból indul és a Tóra soraival támasztja alá, hogy a szexualitás az élet természetes része. Ráadásul a zsidóknál – a többi vallás értelmezésével ellentétben – a szex nemcsak a szaporodást, hanem az örömszerzést is szolgálja, méghozzá mindkét fél számára. Válóok, ha ez nem működik. A Kabbala a szexualitásnak egyaránt tulajdonít spirituális és kozmikus dimenziót. A férfi és nő közti kapcsolat bölcsesség és értelem egyesülése, ami felismerést szül. A házasság pedig olyan szent esemény, ami tökéletessé teszi az embert.

Az így szeretnek ők, házasság és válás témakör mellett a kiállítás bemutatja kortárs művészek – Marc Chagall, Eva Schlegel, Benyamin Reich és Hundertwasser – témával foglalkozó alkotásait valamint a nemzetiszocializmus kegyetlenségeit, hogy miként alkalmazták a szexualitást a megalázás és megsemmisítés kíméletlen fegyvereként. A kényszersterilizálás, az orvosi kísérletek, az alultápláltság és a kínzás sok túlélő szexuális életére nyomta rá örökre a bélyegét.

A tárlat emellett kitér Bécsre mint a modern szexuáltudományok fellegvárára a késő 19. században, hiszen itt született meg Sigmund Freud pszichoanalitikus iskolája, Sofie Lazarsfeld pedig mai szempontból is rendkívül haladó házassági, szexuális és családtervezési tanácsadást működtetett a 20-as, 30-as években. Ugyanakkor a városra egyszerre volt jellemző a bigottság is, így Leo Schidrowitz 1933-ban például rögtön be is zárhatta a Kohlmarkton nyitott szexuáltudományi intézetét.

A „Love me Kosher” című kiállítás foglalkozik a homoszexualitás kérdésével is. Míg a férfiak számára a zsidó vallás tiltja a homoszexuális aktust, addig a nőket nem említi a Tóra. Ebből adódik, hogy az ortodox zsidókkal ellentétben a konzervatív és liberális közösségek sokkal nyitottabbak, a Kibbutz Klub 2013-as megnyitásával pedig Bécsben is egy nyitottabb szemlélet terjedt el tel-avivi mintára.

A kiállítás 2022. november 13-ig látható. A tárlathoz a múzeum egy playlistet is összeállított, amely a Spotify-on is elérhető.

A borítókép forrása: Pablo Picasso, Batsheba im Bad – Isabelle Racamier / © JMW

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...