Könnyebb lett a digitális jegyek érvényesítése a körúti villamosokon

Könnyebb lett a digitális jegyek érvényesítése a körúti villamosokon

A digitális jegyet használó ügyfelek könnyebb és kényelmesebb felszállása érdekében új megoldást tesztel a Budapesti Közlekedési Központ. A társaság a 4-es és a 6-os villamoson felszállás után is lehetővé teszi a BudapestGO-val vásárolt termékek érvényesítését az utastérben elhelyezett matricákkal.

A BudapestGO mára a fővárosiak közkedvelt utazási alkalmazása lett, hiszen az applikáció hatékonyan segít a gyors jegy- és bérletvásárlásban, automatikus bérletmegújítást biztosít, emellett támogatja az útvonaltervezést, akár a kerékpárral közlekedők számára is. A bevezetést követő 4 hónapban már több mint 1 millióan használták az alkalmazást. A BudapestGO segítségével egyre többen vásárolnak különböző digitális jegyeket és bérleteket, amelyeket telefonos kódbeolvasással kell érvényesíteni a járművekre való felszállás előtt.

A BKK célja, hogy az ügyfelek visszajelzéseit szem előtt tartva még egyszerűbbé és kényelmesebbé váljon a jegyek használata. Ezért a vállalat július 6-tól tesztjelleggel lehetővé teszi, hogy a 4-es és a 6-os vonalon – a papír alapú jegyekhez hasonlóan – a digitálisan megvásárolt, eseti utazásra szóló jegyek is érvényesíthetők legyenek a járművek utasterében található matricák beolvasásával is.

Eltér a digitális jegyek és bérletek használata

Fontos különbség, hogy az eseti digitális jegyek, a napijegyek és a bérletek használata eltérő. Csak a digitális vonaljegyet és az időalapú jegyeket szükséges a kódmatrica beolvasásával érvényesíteni. A napijegyek és a bérletek a vásárláskor megadott kezdő időponttól már érvényesek, csak az első ajtós felszállásnál és a metróbejáratnál szükséges beolvasni őket a matricával.

Miért van szükség a kódmatrica beolvasására?

A kódmatrica beolvasásával a felhasználó telefonján megjelenik egy animált ábra, ami időszakosan változik. Ennek köszönhetően tudja ellenőrizni az utaskoordinátor, vagy a járművezető a jegy és a bérlet érvényességét. Mivel a villamosokon sem első ajtós felszállási rend, sem beléptető személyzet nincs, ezért ezeken a járműveken csak a digitális vonaljegyet és az időalapú jegyeket kell a matrica beolvasásával érvényesíteni.

A matricák megjelennek a 4-es és a 6-os villamosok utasterében is

A nagykörúti villamosok utasterében az ajtók jobb oldalánál, illetve a vezetőfülkénél is megtalálhatók lesznek az érvényesítéshez szükséges matricák, így kényelmesen, az utastérben is lehet majd érvényesíteni a digitális mobiljegyeket. Az eseti jegyeket a felszállást követően azonnal érvényesíteni kell, akár papír, akár digitális alapú.

Mivel a nagykörúti Combino villamosokat hétvégén és a nem tanítási napokon átirányítják az 1-es villamos vonalára is, ezért a BKK ügyfelei ott is találkozhatnak az érvényesítő matricákkal. A tesztidőszakban a mobiljegyek érvényesítése az 1-es villamos vonalán is működik.

Mindezzel párhuzamosan a BKK vizsgálja az NFC technológia bevezetésének lehetőségét is. Ezzel a módszerrel egyetlen érintéssel beolvashatóvá válna a digitális jegy, vagy bérlet, hasonlóan egy bankkártyás fizetéshez.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.