Többet futnának a magyarok, ha a munkahelyük nem szólna közbe

Többet futnának a magyarok, ha a munkahelyük nem szólna közbe

Gyakrabban futunk egyedül, mint társsal, de a hazai futók 22 százaléka mégis a sport segítségével lelt új emberi kapcsolatokra. A Runner’s World magyarországi Nagy Futástesztjéből az is kiderül, hogy a munka jelentősen megnehezíti a rendszeres sportolást.

A Runner’s World és a Reacty Digital Nagy Futászteszt című közös kutatásának első része megmutatta, hogy a honfitársaink 39 százaléka szokott olykor futócipőt húzni és a többség 1-5 kilométeres távot teljesít ilyenkor. A felmérés következő részében arra voltak kíváncsiak, hogy a futók kivel és hol futnak, valamint mit szól ehhez környezetük.

Előnyben a magányos farkasok

A futók 68 százaléka nyilatkozta azt, hogy egyedül szokta róni a kilométereket. 32 százalékuk választ maga mellé futótársat, aki lehet családtag, barát, vagy munkatárs is. Leginkább a 30-44 évesek azok, akik egyedül futnak (87 százalék), míg a 30 alattiak keresik a leginkább a társaságot – 45 százalékuk számára a futás egyben közösségi program is.

A futás nem kimondottan randi, vagy network építő program, legalábbis a futók 62 százaléka azt mondta, hogy nem szokott ismerkedni kedvenc sporttevékenysége közben. Ezzel szemben 22 százalék vallotta azt, hogy bár nem volt célja az ismerkedés, végül mégis a futás segítségével köttettek új emberi kapcsolatok. A futók mindössze 7 százaléka számára volt cél, hogy a futás révén új embereket ismerjen meg.

A munka sokszor keresztbe tesz a sportnak

A futók 59 százaléka nehezen tud időt szakítani kedvenc sportjára, 35 százalékukat a munka, vagy a tanulás akadályozza ebben, míg 24 százalékuk a családi kötelezettségek miatt mozdul ki nehezen. 41 százalék ellenben egyáltalán nem érzi problémának, hogy eljusson a futópályára.

A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy szűkebb környezetük támogatja-e a futókat a hobbijukban. 39 százalék mondta azt, hogy a számukra fontos emberek támogatják őket, míg 57 százalék úgy nyilatkozott, hogy környezetük nem foglalkozik a kérdéssel. Mindössze 4 százalék mondta azt, hogy hozzátartozóik szerint időpocsékolás a futás és inkább mással kellene foglalkozniuk helyette.

Megpróbálkozunk az egészséges élettel is

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a futó közösség tagjai a sportolás mellett mennyire figyelnek oda az egészséges táplálkozásra. A futók 59 százaléka próbál egészségesen étkezni, de azért nem veszi véresen komolyan a témát, 24 százalék pedig kifejezetten odafigyel arra, hogy mit fogyaszt. 16 százalék azt az elvet vallja, hogy nem kell ilyesmikkel törődnie, hiszen úgyis lefutja a bevitt kalóriákat. Érdekesség, hogy a tudatos étkezést nagyobb arányban tartják fontosnak a férfiak (29 százalék), mint a nők (18 százalék).

Szívesebben futunk terepen, mint pályán

A futók többsége (55 százalék) terepen fut, de nagyon sokan vannak, akik az aszfalton (46 százalék) koptatják a futócipőt. A zárt helyet a futók – akik több választ is megjelölhettek – 13 százaléka ikszelte be. Salakon 7 százalék, kiépített futópályán viszont mindössze 1 százalék sportol.

Ez a futók fő motivációja

A lelki tényezők kérdésében 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs különösebb motivációja, egyszerűen csak fut, mert az jót tesz. 19 százalék hosszabb távokat szeretne teljesíteni, 15 százalék pedig a tempóját fokozná. A férfi futók 20 százaléka hajt a sebességre, a hölgyek körében ez az arány 8 százalék. Céljaik eléréséhez a futók 7 százaléka vesz igénybe profi segítséget.

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.