Fenntartható szemléletű foodtrailer járja végig a bécsi iskolákat

Fenntartható szemléletű foodtrailer járja végig a bécsi iskolákat

Aki bécsi szeleten és császármorzsán nőtt fel, és a menzás finomfőzelékről sincsenek túl jó emlékei, annak nehéz felnőtt korban egy egészségesebb és fenntarthatóbb irányba változtatnia. Emiatt fontos, hogy már fiatal korban változatosan elkészített, egészséges és helyi alapanyagokból főzött ételekkel találkozzanak a gyerekek.

A gyermekkor ízei egy életen át elkísérnek minket, meghatározzák az étkezéshez való hozzáállásunkat és ezáltal hatással vannak a környezetünkre is. A fenntartható és egészséges étkezéssel kapcsolatos gyermekkori élményekkel átfogó változást indíthatunk el a környezettudatos fogyasztás irányába – hangsúlyozta Jürgen Czernohorszky.

Bécs Város Klímaügyekért felelős városi tanácsnoka remek kezdeményezésnek tartja a foodtrailert, amely közelebb hozza a fiatalokhoz az egészséges helyi ízeket. Eközben pedig meg is tanítja őket arra, miért jobb a környezetnek, a szervezetüknek és bizony az állatoknak is, ha gyakrabban választanak a magas széndioxidkibocsátással előállított marhaburger helyett valamilyen zöldséges fogást, vagy az exotikus országokból importált mangó helyett helyben termett cseresznyét.

A foodtrailer egy büfékocsivá nyitható utánfutó, amely mindennel fel van szerelve, amire egy jó hangulatú főzőcskéhez szükség lehet: kombipároló, két indukciós főzőlap, előkészítő pult. Egy projektor és egy interaktív matatótábla segítségével workshopokat is rendeznek a gyerekeknek, ahol játékos formában ismerhetik meg az élelmiszereket, közben pedig a fenntarthatóságról és a klímaváltozásról is tanulhatnak. Az utánfutó minden berendezése napelemről kapja az áramot, amely több órányi környezetbarát működést biztosít.

A bécsi foodtrailer a „SchoolFood4Change” EU-támogatott program keretein belül végzi a tevékenységét, amely összesen 12 ország 43 szervezetét fogja össze, hogy közösen edukáljanak diákokat, tanárokat, gazdákat, szakácsokat és vendéglátóipari dolgozókat, valamint egyéb szakembereket egy fenntarthatóbb szemléletű élelmiszergazdálkodás érdekében.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.