A gyermekkor ízei egy életen át elkísérnek minket, meghatározzák az étkezéshez való hozzáállásunkat és ezáltal hatással vannak a környezetünkre is. A fenntartható és egészséges étkezéssel kapcsolatos gyermekkori élményekkel átfogó változást indíthatunk el a környezettudatos fogyasztás irányába
– hangsúlyozta Jürgen Czernohorszky.
Bécs Város Klímaügyekért felelős városi tanácsnoka remek kezdeményezésnek tartja a foodtrailert, amely közelebb hozza a fiatalokhoz az egészséges helyi ízeket. Eközben pedig meg is tanítja őket arra, miért jobb a környezetnek, a szervezetüknek és bizony az állatoknak is, ha gyakrabban választanak a magas széndioxidkibocsátással előállított marhaburger helyett valamilyen zöldséges fogást, vagy az exotikus országokból importált mangó helyett helyben termett cseresznyét.
A foodtrailer egy büfékocsivá nyitható utánfutó, amely mindennel fel van szerelve, amire egy jó hangulatú főzőcskéhez szükség lehet: kombipároló, két indukciós főzőlap, előkészítő pult. Egy projektor és egy interaktív matatótábla segítségével workshopokat is rendeznek a gyerekeknek, ahol játékos formában ismerhetik meg az élelmiszereket, közben pedig a fenntarthatóságról és a klímaváltozásról is tanulhatnak. Az utánfutó minden berendezése napelemről kapja az áramot, amely több órányi környezetbarát működést biztosít.
A bécsi foodtrailer a „SchoolFood4Change” EU-támogatott program keretein belül végzi a tevékenységét, amely összesen 12 ország 43 szervezetét fogja össze, hogy közösen edukáljanak diákokat, tanárokat, gazdákat, szakácsokat és vendéglátóipari dolgozókat, valamint egyéb szakembereket egy fenntarthatóbb szemléletű élelmiszergazdálkodás érdekében.