A futók harmada a járvány alatt kezdte el a sportot

A futók harmada a járvány alatt kezdte el a sportot

Magyarországon minden tizedik ember húz rendszeresen, vagyis heti több alkalommal futócipőt, a lakosság felének viszont gyakorlatilag teljesen kimarad az életéből ez a mozgásforma.

A koronavírus-járvány több mint két évig volt állandó szereplője mindennapjainknak, és meghatározta, hogyan dolgozunk, szórakozunk, tanulunk vagy pihenünk – vagyis hogyan éljük az életünket. Sokan találtak maguknak új hobbit: kenyeret sütöttek vagy éppen barkácsoltak, még többen pedig a sportokhoz fordultak, hogy levezessék a négy fal között felgyülemlett energiákat.

A futás különösen vonzó alternatívának bizonyult, hiszen nem igényel különösebb előedzettséget, bármikor, bárki számára elérhető, csupán egy jó cipő kell hozzá, ráadásul a méregdrága kondibérletet is megspórolhatjuk. A Generali a Biztonságért Alapítvány régóta elkötelezett támogatója ennek a sokoldalú mozgásformának és támogatásával évente megrendezik a Generali Night Run nevet viselő futóversenyt a fővárosban – most pedig arra volt kíváncsi, hogy ki, milyen rendszerességgel és célokkal fut hazánkban, illetve milyen hatással volt a pandémia a sportolási szokásainkra.

A futók többsége nagy eséllyel más sportnak is hódol

A Generali felmérése rámutatott, hogy bizony van még hova fejlődni, hiszen csupán minden 10. válaszadó nyilatkozott úgy, hogy hetente többször vagy akár naponta felveszi a futócipőt, miközben a megkérdezettek 8 százaléka havonta csupán egy-két alkalommal indul futni, 49 százalékuk pedig teljes mértékben hanyagolja ezt a sportot.

Leginkább a 40 alatti férfiak választják ezt a mozgásformát, és jellemzően a vidéki városokban találjuk a legtöbb futót, míg a fővárosban élők mindössze 11 százaléka kocog hetente több alkalommal – ez azért is érdekes, mert egyébként a felsőfokú végzettségűek közül kerül ki az elszántan kocogók zöme. A sportág ráadásul igazi testi-lelki csodaszernek bizonyul, hiszen a gyakran futók saját bevallásuk szerint elsősorban a mentális egészségüket szeretnék ápolni, azok pedig, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásformának, jellemzően több másik sportban is jeleskednek – vagyis sokkal többet tesznek az egészségükért.

És hogy hogy áll a futás a népszerűségi versenyben? Nos, a rendszeresen testmozgást végző magyarok elsősorban az alacsony intenzitású, rekreációs tevékenységeket kedvelik: szívesen tesznek hosszú sétákat (79 százalék), kerékpároznak (46 százalék), végeznek erősítő edzéseket (31 százalék), úsznak (15 százalék) vagy jógáznak (12 százalék), de talán nem meglepő, hogy a különböző, csapatban végzett szórakoztató sportokat is jókedvvel művelik (14 százalék).

Jöttek-mentek a futók a pandémia alatt

A koronavírus és a karanténidőszak a kutatás szerint érdekes mozgást hozott a hazai futóközösség számára: miközben a megkérdezettek fele semmit nem változtatott kocogási szokásain, 21 százalékuk kevesebbet hódolt a sportágnak, szinte ugyanannyian pedig felpörgették a tempót és több időt töltöttek a futópályán – a mérleg nyelve tehát közel ugyanúgy áll, mint a világjárvány előtt. Ugyanakkor figyelemre méltó eredmény, hogy a jelenleg is rendszeresen futók 35 százaléka a pandémia során szerette meg ezt a mozgásformát, és a testi-lelki pozitívumokkal feltöltekezve 76 százalékuk továbbra sem tervezi abbahagyni a kocogást.

A válaszok egyébként egyöntetűen arról tanúskodnak, hogy akit egyszer beszippant a sportág, annak hosszú távon is a mindennapok kihagyhatatlan részévé válik – a gyakran vagy akár naponta futók között a legtöbben (39 százalék) már legalább 5 éve hódolnak ennek a hobbinak.

A Generali alapítványánál évek óta fontosnak tartjuk a fizikai és mentális egészséget támogató mozgásformák népszerűsítését, melyek különösen előtérbe kerültek akkor, amikor a vírushelyzet miatt mindannyiunk élettere jelentősen beszűkült. A kutatásunk is rámutatott, hogy még mindig van hova fejlődni, így mindenkit arra biztatunk, hogy adjon egy esélyt a futásnak, kezdje kisebb távokkal, ha pedig megtapasztalja az első pozitív hatásokat – jobb fizikum, könnyebben kezelhető napi nehézségek, stressz és munkahelyi problémák –, már magasabb fokozatra kapcsolhat. Idén július 30-án indítjuk a Generali Night Run futóeseményt a Várkert Bazártól, melyre 6, 9 és 21,1 kilométeres távokon is lehet nevezni akár még a helyszínen is, ráadásul gyermekfutamokkal is várjuk a hazai futóközösség apraját-nagyját – ismertette a biztosító futással kapcsolatos tevékenységét Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.