Megjelent a Karanténszótár 2.

Megjelent a Karanténszótár 2.

Frissült, bővült a Covid-nyelvi kor- és kórdokumentum a Corvinuson: maszkne, Szputnyik, víruszsaru, rasztazenekar, győrfipálik, vakcing, elolt – a többi között ezek a szavak szerepelnek a Karanténszótár 2. kiadásában.

A Karanténszótár 2. Kor- és kórdokumentum című munka az első kiadás 400 szócikkéhez képest háromszorosára: több mint 1200 címszavasra bővült.

A Karanténszótár. Virális tartalom című kötet 2020. júliusi megjelenése után azonnal elkezdtem gondolkodni a folytatáson: a további szógyűjtésen és a kibővített második kiadás megjelentetésén – nyilatkozta a megjelenés kapcsá a könyv szerzője.

A járványkezelésben óriási változást hozott a vakcinák kifejlesztése, illetve az oltási akció. Ennek nyomán megjelent a hivatalos szabályokkal és ajánlásokkal szembeforduló „alternatív gyógyászat”: a vírustagadók, a maszkdacolók és az oltásellenesek – sokszor összeesküvés-elméletekbe hajló – nézetrendszere. Ezek a témakörök dominálják az új kiadás szóanyagát.

A szótári alapelvek szempontjából a bővített változat követi az első kiadást. A struktúra (címszó, rövid köznyelvi magyarázat, szótári belső utalások, példamondat) változatlan maradt; a szerző kifejezetten nem szaknyelvi, hanem köznapi, könnyen érthető magyarázatokra törekedett; és a több jelentéssel rendelkező szavak esetén csak a járványhelyzetre vonatkozó jelentést szerepelteti a Karanténszótárban.

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A témakör egészségügyi kapcsolata miatt feltűnő arányban váltak (vélhetően átmenetileg) a köznyelvi szókincs részévé orvostudományi terminusok. A szótár különböző stílusrétegekből, nyelvváltozatokból merít: a köznyelvi, szinte szlengszerű, gyakran játékos szavaktól az újságírói-publicisztikai leleményeken át a vírusfertőzés miatt a mindennapi használatba bekerült orvosi szaknyelvi szakkifejezésekig és a hivatali nyelv elemeiig.

A hétköznapi kifejezések szójátékos, humoros stílusárnyalata mellett Czikkely Panni grafikus találó rajzai, illetve a címlapon látható Karantündére is oldja a fertőzéstől való félelem és a bezártság feszültségét. Veszelszki Ágnes szerző, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense azzal a nem szokványos reménnyel bocsátja útjára a szótár folytatását, hogy a járvány lecsillapodásával nem lesz szükség (és lehetőség) harmadik kiadásra.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.