Robotkutya őrködik Bécs energiaellátása felett

Robotkutya őrködik Bécs energiaellátása felett

A Wien Energie simmeringi erőművének csapata nemrég egy igazán különleges új kollégával bővült. Ő Energy Dog, a robotkutya – az első olyan típusú robot Európában, amely egy erőmű napi üzemeltetése során teljesít rendszeres szolgálatot.

Energy Dog majdnem egy méter magas, 42 kilogramm, sebessége eléri a 6 km/órát. Képes emeleteket lépcsőzni, kikerüli a szembejövőket, és ha megbotlana, egyedül fel tud állni. Külseje és mozgása alapján hasonlít az ember legjobb barátjára – ezért is szavaztak a Wien Energie munkatársai arra, hogy „Energy Dog” legyen a neve. A Boston Dynamics által kifejlesztett robot jelenleg még betanul, járja az üzemi területeket, mesterséges intelligenciája rögzíti az erőmű normális működésének paramétereit és a dolgozók által átadott ismereteket.

Ezzel párhuzamosan az erőműben is megteremtik a feltételeket a robotkutya munkájához: az ajtókat automatikusan nyílóvá alakítják át, a wifi pedig az üzem egész területén stabilan elérhető lesz. 2023-tól ugyanis Energy Dog már 24 órás szolgálatot teljesít majd a simmeringi erőmű falai között. Nem az emberi erőforrást váltja le, ellenkezőleg: támogatja és tehermentesíti a dolgozókat, valamint biztonságosabbá teszi a napi munkamenetet.

A többek között 17 féle kamerával, hang- és szagérzékelővel felszerelt robotkutya mindennapos körútjai során az üzem területén könnyedén érzékel bármiféle anomáliát, szokatlan üzemzajt, szivárgást vagy akár veszélyhelyzetet. Ilyen esetben „ugat”, vagyis hangjelzéssel figyelmezteti kollégáit. 90 perc alatt járja körbe az erőmű területét, ezzel rengeteg időt megspórolva az üzem dolgozóinak, akik az állandó ellenőrző körutak helyett a munkájukra koncentrálhatnak. Egy-egy üzembejárást követően 2 órás töltés után lesz ismét üzemképes. Veszélyhelyzet vagy üzemzavar esetén is bevethető, így a dolgozóknak például tűz vagy gázszivárgás esetén nem kell személyesen belépniük az érintett területre, a veszélyforrás felderítése Energy Dog feladata lesz.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...