Folytatódik az együttműködés a V4-ek versenyhatóságai között

Folytatódik az együttműködés a V4-ek versenyhatóságai között

A Visegrádi Csoport soros magyar elnöksége keretében a Gazdasági Versenyhivatal által szervezett versenyjogi konferencián Budapesten ültek össze a 4 ország versenyjogi szakemberei.

Mind a négy visegrádi ország képviseltette magát a III. Visegrád 4 Versenyjogi Konferencián, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Visegrádi Csoport idei soros magyar elnöksége keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével rendezett szerdán.

Az online térben is közvetített, sajtónyilvános eseményt Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nyitotta meg. A visegrádi tagállamok versenyhivatalainak vezetői és szakértői ezt követően megvitatták a régióban felmerülő versenyjogi problémákat, jogalkotási gyakorlatokat, valamint az építőiparban és a digitális piacokokon jelentkező kihívásokat és azok lehetséges megoldásait.

Tibor Menyhart, a szlovák versenyhivatal elnöke elmondta, hogy a hatóságuk sikeresen ültette át az ECN+ irányelvet, a koronavírus-járvány következtében született szigorú intézkedések ellenére. Ez az új törvény 2021 júniusban lépett hatályba és egyes rendelkezései segíteni fogják az európai versenyhatóságokat abban, hogy összedolgozzanak, főleg a V4es együttműködés kontextusában.

A rendezvényt Rigó Csaba Balázs beszéde zárta, aki a csaknem három évtizedes múltra visszatekintő visegrádi versenyhatósági együttműködés fontosságát és a fogyasztóknál is jelentkező kölcsönös hasznosságát hangsúlyozta.

A visegrádi országokat sokkal több dolog köti össze annál, mint amit első ránézésre gondolnánk. A Visegrádi Négyek együttműködése napjainkban is töretlen. Régiónk a csatlakozási folyamat kezdete óta megnégyszerezte részesed��sét a közösségi termelésből, így az Európai Unió egyik fő dinamikusan fejlődő ipari bázisává vált. A jelenlegi időkben, amikor a globális ellátási láncokban számos zavart figyelhetünk meg, különösen fontos, hogy a V4-ek versenyhatóságai hatékonyan működjenek együtt. Számos cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyjogi példa létezik, amelyek mind hozzájárultak az uniós versenyjog fejlődéséhez. Ennek megfelelően országaink nemcsak egyoldalú kedvezményezettjei az uniós csatlakozásnak, hanem az uniós versenyjog gyakorlatának fejlesztői is. A kölcsönös szakmai tiszteleten nyugvó kapcsolat előnyt jelent mind a négy ország nemzeti versenyhivatala számára, amelyet a teljes régióban a családok és a vállalatok javára fordíthatunk – nyilatkozta a GVH elnöke.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.