Újra jár, és igényeinkhez igazodik a fogaskerekű

Újra jár, és igényeinkhez igazodik a fogaskerekű

Április 30-tól ismét közlekedik a fogaskerekű, ezzel egy időben a Budapesti Közlekedési Központ ezen a vonalon is bevezeti az igényvezérelt szolgáltatást.

Befejeződik a pályakarbantartás a fogaskerekű vonalán, így a BKK korábbi tájékoztatásának megfelelően 2022. április 30-án, szombaton hajnalban újraindulhat a Városmajor és a Széchenyi-hegy között közlekedő járat.  Ezzel egyidőben a BKK elindítja a Telefogas rendszert: hétköznap reggelente 5:30-ig, hétvégén és ünnepnap 7:30-ig, valamint mindennap késő este, 22 óra után csak akkor indulnak el a szerelvények, ha azt a BKK ügyfelei igénylik.

Hívás esetén a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig az igénylő utazni szeretne, majd onnan a szerelvények visszatérnek a Városmajor végállomásra. A Telefogas rendszer bevezetésével a járat nem közlekedik fölöslegesen az alacsony forgalmú időszakokban, így éjszaka kisebb lesz a zajterhelés a környéken.

Az igénybejelentést az ügyfelek az alábbi módon tudják megtenni:

  • online a telefogas.bkk.hu oldalon regisztrációt és néhány kattintást követően,
  • a BKK ügyfélszolgálat telefonszámán (+36 1 3 255 255), akár a következő napokra is,
  • a városmajori végállomáson személyesen a diszpécsernél.

Az utazási szándékot a menetrendi indulás előtt legkésőbb 30 perccel kell bejelenteni telefonon vagy a weboldalon. A városmajori végállomáson a diszpécsernél is jelezhető az utazási szándék. Ebben az esetben nem szükséges 30 perccel korábban, de fontos, hogy mindig a menetrendi indulási időpont előtt kell jelezni. A már közlekedő vonatnál a járművezetőt is lehet értesíteni a további utazási szándékról.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.