A fogyasztói bizalmat is megtépázta a háború

A fogyasztói bizalmat is megtépázta a háború

Három hónapos javulás után jelentősen, egy évvel ezelőtti értékére zuhant 2022 márciusában a GKI fogyasztói bizalmi indexe. A februárhoz képest bekövetkezett 11 pontos, esés nyilvánvalóan az orosz-ukrán háború következménye.

A lakosság hónapok óta – a koronavírus-járvány okozta globális gazdasági visszaesés miatt is – pesszimistán ítéli meg a gazdaság helyzetét, a legnagyobb romlás márciusban is ezen a területen következett be, ami minden bizonnyal a szomszédban zajló háború miatti bizonytalanságokra vezethető vissza. Az emberek az elmúlt hónapokban legkedvezőbben saját várható anyagi helyzetükről vélekedtek. Ugyanakkor a válaszadók várható pénzügyi helyzetük romlásától is tartanak.

A munkanélküliségtől való félelem több hónapos javulás után már februárban erősödni kezdett, ez márciusban kisebb mértékben, de folytatódott. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességükről alkotott véleménye februárban addig nem látott módon optimista volt, ehhez képest most gyengülés következett be. Végül, de nem utolsó sorban, márciusban nagyon jelentősen erősödött a lakosság inflációs várakozása, ami valószínűleg nem független a háború kitörése óta tapasztalt forintgyengüléstől.