Kiderülhet milyen várost szeretnének a bécsi nők

Kiderülhet milyen várost szeretnének a bécsi nők

Nőnap alkalmából rendhagyó közvélemény-kutatásba kezd Bécs, amelynek célja, hogy a bécsi nők igényeihez tudják igazítani a várost. A városvezetés szinte mindenre kíváncsi: munka és jövedelem, egészségügy, élet a városban, szabadidő, klíma és lakhatás.

A nőkkel beszélünk és nem a nőkről beszélünk – ezekkel a szavakkal mutatta be a sajtónak Kathrin Gaál alpolgármester a „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvéleménykutatást, amely 2022. március 8. és április 10. között legalább ötezer bécsi nőt szeretne megkérdezni oktatásról, fizetett és nem fizetett munkáról, hétköznapokról és szabadidőről valamint a speciális, nőknek szánt programokról.

Az online felmérésben 14 éves kortól lehet részt venni a frauenbefragung.wien.gv.at oldalon található kérdőív kitöltésével, amely nyolc nyelven érhető el. Annak érdekében, hogy az idősebb, digitális technológiát nem használó korosztályt is elérjék, utcai kérdőíves megkérdezéseket is tartanak majd. A felmérés célja, hogy a város a jövőben jobban figyelembe tudja venni a nők igényeit a várostervezés, oktatás, szabadidős kínálat stb. terén.

A kiindulási állapot felmérésére 2022. január 3. és február 12. között háromezer nő részvételével már készült egy reprezentatív k��zvélemény-kutatás. A mintában 30 százalék volt a migrációs háttérrel rendelkező válaszadók aránya, kétszázan pedig idegen nyelven adtak válaszokat.

A kutatás első eredményei rámutattak, hogy a koronavírus-járvány bebetonozza a régi társadalmi szerepeket, ami főleg a fiatal nők és lányok életében vezetett nagyobb feszültségekhez. Az anyák – különösen a gyermekeiket egyedül nevelők – még jobban le lettek terhelve például az online-oktatás miatt, és sok teljes munkaidőben dolgozó nő is kénytelen egyedül elvégezni a háztartásban felmerülő feladatokat. Emiatt sok nő érzi úgy, hogy többszörös teher nyomja a vállát. Az idősebbek ezzel szemben a bezártságot sínylették meg és megszenvedték, hogy nem tartózkodhattak kedvük és igényük szerint a közterületeken.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján még az idén olyan konkrét intézkedéseket határoznak meg, amelyek segítségével a város a jövőben jobban támogatni tudja a lányokat és nőket.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.