Fenntartható fejlődés mesterképzést indítanának Pécsen

Fenntartható fejlődés mesterképzést indítanának Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást kötött a környezetvédelem, a természetvédelem, a vidékfejlesztés és az ezekhez kapcsolódó oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre irányulóan.

Ahogy az ismert, 2018 végén a PTE KPVK-n létrejött Vidékfejlesztési Kutatóközpont a régió települési önkormányzataival, a megyei önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és kamarákkal együttműködve kutatási, tanácsadási, képzési programokkal, a jó gyakorlatok bemutatásával, gazdálkodói szakmai közösségek létrehozásával járul hozzá a térség vidékfejlesztési céljainak megvalósításához.

A központ a PTE KPVK stratégiai prioritásainak megfelelően elsődlegesen a helyi és térségi vidékfejlesztési projektjeinek szakmai koordinációjával foglalkozik. A Vidékfejlesztési Kutatóközpont felvállalt tevékenysége szorosan kapcsolódik a Herman Ottó Intézet szakmai és képzési területeken meghatározott céljaihoz, melynek fókuszában – az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő nonprofit Kft.-ként – a környezet- és természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés állnak.

A hagyományos, a PTE KPVK kompetenciájába tartozó képzési programok és korábbi sikeres tevékenységek mellett a kar működteti azt a szakportfóliót, amely illeszkedik a Herman Ottó Intézet által felügyelt területekhez, a környezetvédelem, a természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés területén jelentkező képzési igényekhez. A hagyományos oktatási programok mellett az együttműködés lényeges területe a piaci igényekre rugalmasan reagálni képes felsőoktatás fejlesztése, a kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységek erősítését szolgáló fejlesztések támogatása, valamint a Társaság által lefedett területeken megfogalmazódó képzési igények biztosítását szolgáló rövid távú képzési programok, szakirányú továbbképzések fejlesztése.

Az eseményen elhangzott, hogy a PTE KPVK a Herman Ottó Intézet szakmai támogatásával mesterképzést tervez indítani a fenntartható fejlődés témakörében. Emellett a Vidékfejlesztési Központ keretein belül munkacsoportot hoz létre a kar, amelynek elsődleges feladata a szakmai, tudományos együttműködés összehangolása, képzési és kutatási szolgáltatások nyújtása, valamint közös pályázatok koordinálása lesz. A közös munkához a kar a szekszárdi központjában irodát is biztosít az intézetnek.

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi megoldás az Egyesült Államokból indulva kezdte meg hódító útját. Jelenleg több mint 30 országban van jelen, és más emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük.