Fenntartható fejlődés mesterképzést indítanának Pécsen

Fenntartható fejlődés mesterképzést indítanának Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást kötött a környezetvédelem, a természetvédelem, a vidékfejlesztés és az ezekhez kapcsolódó oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre irányulóan.

Ahogy az ismert, 2018 végén a PTE KPVK-n létrejött Vidékfejlesztési Kutatóközpont a régió települési önkormányzataival, a megyei önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és kamarákkal együttműködve kutatási, tanácsadási, képzési programokkal, a jó gyakorlatok bemutatásával, gazdálkodói szakmai közösségek létrehozásával járul hozzá a térség vidékfejlesztési céljainak megvalósításához.

A központ a PTE KPVK stratégiai prioritásainak megfelelően elsődlegesen a helyi és térségi vidékfejlesztési projektjeinek szakmai koordinációjával foglalkozik. A Vidékfejlesztési Kutatóközpont felvállalt tevékenysége szorosan kapcsolódik a Herman Ottó Intézet szakmai és képzési területeken meghatározott céljaihoz, melynek fókuszában – az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő nonprofit Kft.-ként – a környezet- és természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés állnak.

A hagyományos, a PTE KPVK kompetenciájába tartozó képzési programok és korábbi sikeres tevékenységek mellett a kar működteti azt a szakportfóliót, amely illeszkedik a Herman Ottó Intézet által felügyelt területekhez, a környezetvédelem, a természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés területén jelentkező képzési igényekhez. A hagyományos oktatási programok mellett az együttműködés lényeges területe a piaci igényekre rugalmasan reagálni képes felsőoktatás fejlesztése, a kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységek erősítését szolgáló fejlesztések támogatása, valamint a Társaság által lefedett területeken megfogalmazódó képzési igények biztosítását szolgáló rövid távú képzési programok, szakirányú továbbképzések fejlesztése.

Az eseményen elhangzott, hogy a PTE KPVK a Herman Ottó Intézet szakmai támogatásával mesterképzést tervez indítani a fenntartható fejlődés témakörében. Emellett a Vidékfejlesztési Központ keretein belül munkacsoportot hoz létre a kar, amelynek elsődleges feladata a szakmai, tudományos együttműködés összehangolása, képzési és kutatási szolgáltatások nyújtása, valamint közös pályázatok koordinálása lesz. A közös munkához a kar a szekszárdi központjában irodát is biztosít az intézetnek.

A komoly üzleti befektetés mellett életeket hivatott menteni a LAMEA Sandwich Corner által indított kriptovaluta. A tokennel az innsbrucki székhelyű szendvicsező minden éttermében lehet már fizetni, a vállalat célja pedig az, hogy az emberek tudatosan vásároljanak és a termékek összetevőire nagyobb figyelmet szenteljenek világszerte.

Látványos munkafázissal érkezett újabb szakaszához a Lánchíd felújítása: a szakemberek augusztus 11-én elkezdték lebontani a budai toronydarut, és napokon belül befejezik az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkákat is.