A kartellekkel küzdött 2021-ben a GVH

A kartellekkel küzdött 2021-ben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal közzétette a tavalyi év eredményeit összegző Gyorsjelentését a magyar piaci versenyről.

A Gazdasági Versenyhivatal publikálta honlapján a 2021. év versenyfelügyeleti eredményeit és tapasztalatait összegző Gyorsjelentését. A nemzeti versenyhatóság tavaly vezette be a transzparenciát szolgáló, rendszeres adatösszegzését, melynek egyes részterületei ezúttal egy online szakmai konferencia keretében kerültek megvitatásra többek között Raisz Anikó, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, B��nki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, valamint az építőipar vállalkozásai és ágazati szakhatóságai képviselőinek közreműködésével.

A Versenyhivatal a 2020-asnál mintegy 25 százalékkal több, számszerűen 51 versenyfelügyeleti eljárást indított 2021-ben, melyekben 124 vállalkozással szemben indult vizsgálat. Az elmúlt év hatósági munkájából kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések és beavatkozások, valamint a magyar emberek érdekében a COVID-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása.

A nemzeti versenyhatóság Versenytanácsa tavaly 38 döntéséből 28 esetben állapított meg jogsértést, melyekben összesen 62 vállalkozással szemben szabott ki bírságot, a GVH történetében rekordot jelentő 18,2 milliárd forint összegben. A bírságösszeg közel 90 százaléka (16,3 milliárd forint) a legsúlyosabb versenyjogi jogsértések, tiltott versenykorlátozó magatartások és kartellek miatt került kiszabásra. Ezzel a versenyt védő teljesítményével hazánk 2021-ben az első helyen végzett a Visegrádi Együttműködés tagállamai között. A GVH jelenleg is 21 ügyben dolgozik a versenykorlátozó magatartások feltárásán, melyek kiemelt részét képezik a versenyfelügyeleti munkának.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt a tavaly kirótt, összesen mintegy 2 milliárd forintos bírságból jelentős részt, 449 millió forintot tettek ki a koronavírus-járvánnyal összefüggő megtévesztések miatt kiszabott büntetések.

Az építőipari szektorban tapasztalható drágulás kapcsán – az ágazatban folyó több versenyfelügyeleti eljárás mellett – a versenyhatósági fellépés új eszközét képezték a nyáron bevezetett, gyorsított ágazati vizsgálatok. A gyorsvizsgálatokkal a hatóság rövid időn belül, hatékonyan képes feltárni az olyan piaci torzulások okait, amelyek csak a sokszereplős értékesítési láncok átfogó, hosszadalmas elemzésével térképezhetők fel. A gyorselemzések alapján a versenyhatóság megteheti a szükséges versenyfelügyeleti intézkedéseket, illetve javaslatokkal élhet a piaci szereplők és a jogalkotó felé a szükséges piaci beavatkozás érdekében.

A Közérthetően a magyar piaci versenyről – Gyorsjelentés a Gazdasági Versenyhivatal 2021. évi teljesítményéről című kiadvány elérhető a nemzeti versenyhatóság honlapján.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.