A pandémia ellenére felpöröghet a budapesti ingatlanpiac

A pandémia ellenére felpöröghet a budapesti ingatlanpiac

Az elmúlt két évhez hasonlóan továbbra is megkerülhetetlen szereplője lesz a magyarországi ingatlanpiacnak a világjárvány.

Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb ország a vakcinában és az oltások által megszerzett védettségben látja a koronavírus járvánnyal szembeni védekezés legjobb eszközét. Minden bizonnyal, ahol az átoltottság a jövőben is magas lesz, ott nyitva tudnak maradni a piaci szegmensek, és a piaci szereplők megpróbálnak majd visszaállni arra az üzleti ritmusra, amelyet 2020 előtt megszoktunk.

Óvatos optimizmussal nézünk 2022 elé. Úgy gondoljuk, hogy lassan ébredezni fog az AirBnB piac és még ha az eddigieknél kisebb volumenben is, de ismét megjelennek majd a külföldi vevőcsoportok, befektetők a belvárosi vásárlói piacon. Ez pedig bizonyos értelemben kiegyenlíti majd azt a negatív hatást, hogy az alapkamat emelkedésével drágulni fognak a hitelek, és ez a belföldi vevők egy részének nehezebbé teszi a likviditását. Összességében egyébként a külföldi vevőcsoport visszatérését tartjuk intenzívebb és komolyabb hatásnak a hitelező vevőcsoport csökkenésénél – osztotta meg várakozásait Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője

A belvárosi ingatlanok specialistája 2021-ben közel 5 százalékos áremelkedést tapasztalt, most viszont úgy gondolja, hogy ennél nagyobb mértékben fognak 2022-ben az ingatlanértékek növekedni. Ezt az infláció is nyilvánvalóan befolyásolja, de annál még nagyobb mértékre lehet számítani.

A bérbeadási piacot kifejezetten erősnek ítéli meg a szakértő. 2022-re további áremelkedést prognosztizál a bérbeadási díjak és az ingatlanárak tekintetében egyaránt, hiszen ezt a szektort sem kerüli el az infláció.

De ahogy lassan újra térnek vissza Budapestre a turisták, ismét egyre nagyobb lesz az igény a bérbeadott ingatlanokra. A 2020-as visszaesés és a 2021-es stagnálás után 2022-ben nőni fog a kereslet, bár nem fogja még elérni a járvány előtti, 2019-es szintet, de kereslet és bérleti díj szempontjából már meg fogja közelíteni azt – bizakodott Ben-Ezra Orran.

A szakember úgy véli, hogy Magyarországon az alap ingatlanpiac működését a járvány nem befolyásolja, hiszen a piac rugalmasan alkalmazkodott a helyzethez, a megváltozott igényekhez és feltételekhez. És mivel az állam nem a zárások mellett voksol, hanem az átoltottságot próbálja növelni, valószínűleg a szezonalitás hasonló lesz, mint a korábbiakban volt. Az előrejelzések szerint tehát január-február kicsit csendesebb lesz, majd minél közelebb leszünk a tavaszhoz, egyre erősebb és intenzívebb lesz a piaci aktivitás.

Bár a budapesti belvárosi ingatlanpiacon hagyományosan a tavaszi hónapok számítanak a legerősebbnek, de ezt egészen biztosan nagy mértékben fogja befolyásolni az, hogy sikerül-e megállítani a vírus agresszív terjedését világszerte, és hogy az egyes országok között mennyire lesz szabad a mozgás.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.