Csokiszökőkutat és mopszruhát is kölcsönözhetünk Bécsben

Csokiszökőkutat és mopszruhát is kölcsönözhetünk Bécsben

A Leila nevű bécsi boltban semmit nem lehet megvásárolni, csupán kikölcsönözni: az Ottakringben lévő üzletben akad flex, kutyaruha, hangszerek, de még aszalógép is.

Bécs Ottakring kerületében, a Grundsteingasszén található üzletben semmi sem eladó, csupán kikölcsönözhető. 240 különleges tárgy várja ideiglenes gazdáját a hétköznapi dolgoktól egészen a különlegesebb darabokig: van itt például trombita, fúrógép, flex, vattacukor-készítő, de még csokiszökőkút is.

Olyan tárgyakat tartunk, amelyeket nem feltétlenül éri meg birtokolni; ilyen lehet egy fúrógép, vagy egy gyümölcsfacsaró. Ezzel helyet és pénzt spórolunk és természetesen erőforrásokat is, mert nem lesz annyi tárgyra szükség – ismertette Mae Schwinghammer, a kölcsönző csapatának egyik tagja. A „dolgok könyvtára” az első ilyen üzlet Bécsben.

A Leilában a kölcsönzési díjak alacsonyak. Egy gördeszka például 50 cent egy napra, a körfűrész 2,5 euró, a mopszokra való jelmezt pedig már napi egy euróért is elvihetjük. Egy héten átlagosan tizenöt dolgot kölcsönöznek ki.

Nincsenek igazán keresetlen áruink. Tartunk persze olyan hangszereket, amin csak kevés ember játszik, illetve vannak szezonális cikkek, mint például a kempingfelszerelés, ami inkább nyáron keresett. A fúrógép, vagy a flex viszont folyamatosan nagy népszerűségnek örvend – meséli Schwinghammer.

Fotó: Leila Wien © Eurocomm-PR

Az üzletnek jelenleg körülbelül 800 kölcsönzője van. A pandémia és az ebből következő „csináld magad” projektek elterjedése miatt az emberek körülbelül harmadával több dolgot vittek el, így a bolt bevétele 20-30 százalékkal nőtt. A bérlők pedig nagy többségben megbízhatóak.

Nagyon ritkán romlik el valami, a bizalom elve működik. Gyakran tisztábban kapjuk vissza a kiadott tárgyakat, mint ahogy elvitték őket. Volt, aki még kóstolót is hozott a kikölcsönzött aszalógéppel készített finomságokból

– idézi fel Schwinghammer.

A Leila ötlete az azonos nevű és profilú berlini üzlet nyomán merült fel 2013-ban egy csapat diák fejében, egy évvel később pedig már meg is nyitották a bécsi üzletet. 2019 óta vannak a jelenlegi helyükön a Grundsteingasszén és egyesületi alapon, önkéntesen működnek. A működési költségeket a kölcsönzési díjakból, adományokból és támogatásokból fedezik. Mivel azonban az alapítók közül sokan már dolgoznak, vagy családot alapítottak, nem tudják olyan jól ellátni az üzlet körüli teendőket, ezért egy friss, új csapatot keresnek a kölcsönző működtetésére. Az érdeklődőknek egy kis kézikönyvet is szerkesztettek, hogy is kell egy ilyen kölcsönzőt alapítani. Jelentkezni a Leila honlapján lehet, itt egyébként a kölcsönözhető tárgyak listája is megtalálható: https://www.leila.wien/

A borítókép forrása: Leila Wien © Eurocomm-PR