Elérhetőek az új globális társasági minimumadó szabályai

Elérhetőek az új globális társasági minimumadó szabályai

December 20-án publikálta a végleges modell szabályait a globális társasági minimumadó kapcsán az OECD. A modell szabályok több, mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, és egy globálisan összehangolt társasági adórendszer alapjait teremtik meg, a korábban kiadott javaslatok véglegesítésével.

Az OECD évtizedes harcot vív a nemzetközi adóelkerülés, adóalap-erózió és jövedelem-átcsoportosítás ellen. Ezen célok elérése érdekében számos akcióterv született, melyek többnyire implementálásra is kerültek az egyes államok belső jogszabályaiban. Ugyanakkor a folyamatosan fejlődő globális üzleti környezet további kihívások elé állította az adóelkerülés ellen küzdő államokat. A digitális üzleti modelleken alapuló vállalkozások esetében a meglévő szabályok nem tudták biztosítani, hogy az üzleti működésből származó profit abban az államban adózzon, ahol az megkeletkezett. Emellett az OECD akciótervei sem tudták teljesen megszüntetni az államok közti káros adóversenyt.

A globális minimadó koncepcióját az OECD ez utóbbi probléma megoldására alkotta meg. A kezdetben sok vitát kiváltó javaslat legfőbb pontjai kapcsán végül 2021 októberére sikerült egy kiterjedt, nemzetközi politikai konszenzust elérni. A most nyilvánosságra hozott szabályok rögzítik az októberi megegyezés elemeit és több helyen pontosítják, módosítják, illetve kiegészítik az eddig ismert szabály-tervezetet.

A végleges modell szabályok közül az egyik legnagyobb figyelmet kapó rendelkezés a valós gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó mentesség, azaz az úgynevezett ’substance carve-out’ számítására és alkalmazására vonatkozik, melynek végleges kialakításában Magyarországnak is jelentős szerepe volt – ismertette Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Ezen mentesség megfelelő kialakítása a tárgyalásban résztvevő több ország, így például Magyarország számára is kritikus fontosságú volt, hiszen ez a mentesség lehetővé teszi, hogy egy kereskedelmi, gyártó vagy bármely más tényleges üzleti tevékenységet tárgyi eszközökkel és munkavállalókkal folytató cégcsoportnak ne kelljen ezen tevékenységéből származó jövedelme után a minimum 15 százalékos adóterhelést teljesíteni pusztán azért, mert az állam, ahol működik ennél kisebb mértékű adót szed be – egészítette ki Bella Márió, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Tekintettel a minimumadó bevezetésének ambiciózus ütemtervére, a folyamat halad tovább, és a most nyilvánosságra hozott szabályokat jövő év elején egy kiterjedt szövegmagyarázat fogja követni. Emellett a közeljövőben várható az Európai Unió irányelv-tervezete is, a globális minimumadó EU-s bevezetése kapcsán. A tervek szerint a minimumadó rendszerét 2023-tól kellene alkalmazni, a minden eddiginél kiterjedtebb és összehangoltabb adóügyi szabályok bevezetése pedig várhatóan új fejezetet nyit majd a globális gazdaság és a nemzetközi adózás történetében.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.