Együttműködik a magyar és a lengyel tőzsde

Együttműködik a magyar és a lengyel tőzsde

Elszámolási holdig alapításáról egyezett meg a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti értéktőzsde, valamint a Varsói Értéktőzsde

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Értéktőzsde és a Varsói Értéktőzsde. A megállapodás célja egy közös, elszámolási szolgáltatásokat nyújtó holding társaság, a Central Post-Trade Solutions létrehozása, amely tulajdonosává válhat a magyar tőkepiacon központi szerződő fél funkciót betöltő KELER KSZF-nek, illetve a lengyel energetikai elszámolóháznak, az IRGIT-nek.

A Magyar Nemzeti Bank és a többségi tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde közvetlenül, illetve közvetve a KELER Zrt-n keresztül megközelítőleg 53,33 százalékos, illetve 46,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a KELER KSZF-ben. Az IRGIT a TGE – Lengyelország áru- és energiatőzsdéje – 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, amely egyúttal a Varsói Értéktőzsde teljes tulajdonát képezi.

A felek által elfogadott szándéknyilatkozat szerint a TGE várhatóan az újonnan alapítandó Central Post-Trade Solutions többségi tulajdonosa lesz. A tervezett ügylet megvalósulásának előfeltétele a KELER KSZF és az IRGIT átvilágítása, és ezt követően a felek megállapodása a Joint Venture szerződés feltételeiben, melynek aláírására a határidő 2022. szeptember 30.

A BÉT stratégiai terveivel összhangban a KELER KSZF és az IRGIT részvételével egy regionális elszámolási holding létrehozása valamennyi fél számára lehetővé teszi a post-trade infrastruktúra megerősítését és új üzleti lehetőségek feltárását – ismertette Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.