Bécsi felmérés: szabad vakcinaválasztással, oltáslottóval és kuponokkal lehet oltásra motiválni

Bécsi felmérés: szabad vakcinaválasztással, oltáslottóval és kuponokkal lehet oltásra motiválni

A Bécsi Orvosi Egyetem és a Donau-Universität Krems közös tanulmánya szerint a vakcina szabad megválasztásával, oltáslottóval és kuponokkal lehet a koronavírus elleni oltás felvételére motiválni az embereket. Még mindig vannak, akik nem tudják, hogy a vakcina ingyenes.

Ausztriában október elejéig a lakosság 60,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni teljes immunitáshoz szükséges vakcina-adagját, Bécsben ez az arány 59,6 százalék. Mivel az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az oltásra jelentkezők száma, ugyanakkor egyre több a fertőzött, fontos lenne, hogy mindenki beoltassa magát. Ezért is érdekes a Bécsi Orvosi Egyetem Közegészségügyi Centruma és a Donau-Universität Krems közös tanulmánya arról, hogy mi ösztönözheti az oltás felvételére a még vonakodókat.

Eva Schernhammer járványügyi szakember vezetésével 2021 augusztusában több mint háromezer német, osztrák és svájci 18-90 év közötti embert kérdeztek meg online kérdőív segítségével. Az osztrák válaszadók 18 százaléka állította, hogy még nincs beoltva és nem is jelentkezett oltásra. A válaszukból kiderült, hogy inkább hajlandóbbak lennének beoltatni magukat, ha kiválaszthatnák a vakcinát (23,5 százalék), valamilyen kuponnal jutalmaznák őket (8,7 százalék) vagy oltáslottón vehetnének részt (6,6 százalék). Szintén motiváló hatása lehet a munkahelyen történő oltásnak (3,8 százalék), az oltás utáni ingyen ételnek (3,3 százalék) vagy az oltás felvételét hirdető matricának (1,6 százalék). A válaszadók ezen kívül a pénzt, a szájon át bevehető vakcinát és az oltás hosszú távú hatásairól szóló tanulmányt jelölték még meg mint ösztönzőt.

Érdekes adat, hogy a válaszadók 15,8 százaléka mondta azt, hogy szívesebben beoltatnák magukat, ha az ingyenes lenne, noha a felmérésben résztvevő egyik országban sem kell fizetni a koronavírus elleni vakcináért és a legtöbb tartományban szabad vakcinaválasztás van.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a vakcina választhatósága elsősorban a magasan iskolázottakra hat ösztönzően, míg az oltáslottó és a kuponok a kevésbé iskolázottakra. A három országból kapott válaszok nem mutattak jelentős eltéréseket az oltásra motiváló tényezőkben.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.