A Lipcsei Főpályaudvar lett Európa legjobbja, Bécs a második

A Lipcsei Főpályaudvar lett Európa legjobbja, Bécs a második

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Choice Center 2021-ben a Bécsi Főpályaudvart választotta a második legutasbarátabb pályaudvarnak Európában. A szempontrendszer olyan mutatókat vizsgált mint megközelíthetőség, tisztaság, gasztronómiai kínálat, célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte.

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Consumer Choice Center rendszeresen készít különféle ranglistákat az utasok tapasztalatai alapján, például a legjobb repülőterekről és pályaudvarokról. A 2021-es "European Railway Station Index" a kontinens ötven legnagyobb pályaudvarát vizsgálta, amiből végül a tíz legjobbat választották ki.

Az első helyet a Lipcsei Főpályaudvar szerezte meg. A dobogóra a bécsi Wien Hauptbahnhof és a londoni St. Pancras pályaudvar került. A negyedik helyen holtversenyben az Amsterdam Centraalt és a moszkvai Kazanyi pályaudvar szerepel.

Az évente elvégzett kutatás olyan mutatókat vizsgál mint megközelíthetőség, tisztaság, hazai és nemzetközi célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte. Ezen kívül figyelembe vették még az éves utasforgalmat, a liftek és mozgólépcsők valamint a mozgáskorlátozott utasok számára rendelkezésre álló mellékhelyiségek számát, a vásárlási élményt és a gasztronómiai kínálatot, illetve, hogy vannak-e autómegosztók a közelben.

A 2015-ben átadott, 109 hektáron elterülő Bécsi Főpályaudvar, a fenti kritériumok alapján kiemelkedően jól teljesített. A létesítmény területén kilencven üzlet található – például élelmiszerbolt, drogéria, bank –, illetve számos étterem és szolgáltató. A pályaudvar egyúttal egy nemzetközi közlekedési csomópont, hiszen minden osztrák távolsági vonat a Hauptbahnhofra érkezik, három transzeurópai vasúti folyosó is összefonódik itt, illetve a repülőtér is könnyedén elérhető az innen induló járatokkal. Az állomás jól megközelíthető metróval, busszal, villamossal, biciklivel vagy autóval. Utóbbiak számára hatszáz parkolóhely áll rendelkezésre, illetve kerékpártárolókat is kialakítottak. A pályaudvar ezen kívül környezetbarát szemléletmódjával is kitűnik: energiaellátását a jövőben egy 1200 négyzetméteres napelemrendszer biztosítja, amit geotermikus hűtő- és fűtőrendszer is kiegészít.

A rangsorban jelentős átrendeződés figyelhető meg, ugyanis 2020-ban a londoni St. Pancras végzett az első helyen, a Zürichi- és a Lipcsei Főpályaudvar előtt, a Wien Hauptbahnhof nem került be a Top10-be. Magyarországi pályaudvar sem 2020-ban, sem 2021-ben nem szerepelt a vizsgált 50 pályaudvar között.

A ranglistát itt lehet megtekinteni: https://consumerchoicecenter.org/europe-railway-station-index-2021/

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.