A Semmelweis a legjobb magyar egyetem, a PTE a legjobb vidéki egyetem

A Semmelweis a legjobb magyar egyetem, a PTE a legjobb vidéki egyetem

Az előkelő 64. helyre rangsorolták a Semmelweis Egyetemet a londoni központú, tekintélyes Times Higher Education (THE) közel ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. A Pécsi Tudományegyetem a 155. helyezésével – csakúgy, mint a korábbi évek azonos tematikájú rangsorában – a legjobb magyar vidéki egyetem lett.

Több magyar egyetem is bekerült a Times Higher Education „Emerging Economies Rankings” elnevezésű rangsorába, és így egyike lett a 48 országból rangsorolt, több mint hatszáz legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként” osztályozott országokból kerültek ki a megversenyeztetett intézmények, és összesen 606 egyetem adatait vették figyelembe a végső sorrend kialakításánál.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem 64., az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 147., a Pécsi Tudományegyetem a 155. helyet szerezte meg. Ezzel a pécsi egyetem lett a legjobb magyar vidéki intézmény. A listán található magyar szereplők közül a Debreceni Egyetem 195. helyen végzett, a Szegedi Tudományegyetemet a 201-250. helyre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet 351-400., a gödöllői Szent István Egyetemet 401-500., a Miskolci Egyetemet pedig az 501+ pozícióba rangsorolták. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem a 251-300. helyre került.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE világrangsora. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság”.

Tavalyhoz képest több mint 20 pozíciót javított egyetemünk ebben a rangsorban.” – tájékoztatott Miseta Attila, a PTE rektora. „Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy néhány év alatt megduplázódott a rangsorban szereplő egyetemek száma, az még inkább emeli ennek az eredménynek az értékét. Szintén büszkeségre ad okot, hogy az oktatás kategóriájában a PTE lett a legerősebb magyar egyetem. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy innen is feljebb tudunk lépni, és mindent meg is fogunk tenni azért, hogy ezt a célkitűzésünket elérjük.” – hangsúlyozta az intézmény rektora.

A lista első öt helyét öt kínai egyetem sajátította ki magának. A legjobb egyetem a Tsinghua Egyetem lett. A 2024-ben Budapesten is campust nyitó shanghaji Fudan Egyetem a rangsor negyedik helyén szerepel.

A kedd délután nyilvánosságra hozott teljes rangsor itt érhető el.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.