Kilencedszer tartott Szentágothai Napot a Pécsi Tudományegyetem

Kilencedszer tartott Szentágothai Napot a Pécsi Tudományegyetem

A koronavírus-járvány miatt első ízben online tartották meg a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának IX. Szentágothai Nap ünnepségét.

Kilencedik alkalommal tartottak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában tudományos ünnepséget, mellyel a névadó születésnapjára emlékeztek. A járványügyi helyzet ellenére idén is megrendezésre került – ám ezúttal rendhagyó módon online közvetítéssel – a IX. Szentágothai Nap, amely számos tudomány iránt érdeklődőt vonzott a képernyők elé.

Az esemény szakmai programját két előadás színesítette, aminek fő témája – nem meglepő módon – a pandémia volt. Elsőként Bódis József tartotta meg prezentációját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta, hogy tavasszal még csak korábbi ismereteire hagyatkozva tudott ő is csekély információt mondani a koronavírusról, bár azt akkor is sejtette, hogy valamilyen mutációról lehet szó. Szerencsére ma már több ismeretünk van a járványról, de még mindig nem tudunk mindent.

Bódis hozzátette, hogy az ismert esetszámok nem esnek egybe a tényleges adatokkal, mivel nem tudunk minden megbetegedésről. Az államtitkártól megtudtuk, hogy a vírus elleni gyógyszerek terén Magyarországon és külföldön is számos kutatás zajlik jelenleg is. Hazánkban is dolgoznak a koronavírus elleni védőoltás előállításán. Bár az eredmények biztatóak, a biztonság kedvéért kapcsolatban állunk más országokkal –köztük Oroszországgal és Kínával is. Így bár vakcina még nincs Magyarország kezében, de közel vagyunk hozzá.

A második előadást Merkely Béla tartotta. A Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, hogy a vírus már nagyon szervesen jelen van a társadalomban. A bizonyított kontakttal rendelkező emberek, és a kontakt nélküli magukat veszélyeztetettebbnek gondolók esetében a tesztelés elvégzésekor nagyjából hasonló a pozitív tesztek aránya. Az összes tesztelt ember pozitivitási rátája megközelíti a 20 százalékot. Merkely hozzátette, hogy a napi esetszámok összehasonlítása nem szerencsés, mivel azok nem reprenzentatív adatok, hiszen nagyban függ attól, hogy hol, milyen régióban és kiket tesztelünk.

A virológus professzor hozzátette, hogy a vakcina megléte fontos, azonban egy megfelelő oltási stratégia kidolgozása is elengedhetetlen. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a kutatások, többek között a Semmelweis Egyetem járványügyi kutatási is, melyekben statisztikusok (többek között a KSH munkatársai is) közreműködtek.

A szakmai előadásokat követően hetedik alkalommal adták át a Szentágothai és junior Szentágothai Díjakat. Szentágothai Díjban részesült Dr. Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Biotechnológiai Intézet professzora, a Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli és biotechnológiai kutatócsoportjának vezetője. A junior Szentágothai Díjat Dr. Kovács-Öller Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont tudományos munkatársa, a Szentágothai János Kutatóközpont Retinális Neurobiológiai kutatócsoportjának tagja kapta. Mindkét díjazott a plakettek átvételét követően érdekes előadással mutatta be munkásságát.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.