Kelecsényi Ernő: Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takaró ért

A Győri Audi ETO KC elnöke egyetemi hallgatóknak tartott előadásában beszélt a női kézilabda klub sikereinek hátteréről. Kelecsényi Ernő előadását telt ház fogadta a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium rendezvényén.

Kelecsényi Ernő előadásának elején bemutatta a hallgatóságnak a nemzetközi- és a hazai kézilabda sportági és pénzügyi helyzetét, valamint a nemzetközi kupák lebonyolításának menetét is, a legnagyobb érdeklődés azonban a kétszeres Bajnokok Ligája győztes csapat működésének titkára irányult. A klub első számú vezetője elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás és a létesítményhelyzet fenntartása, javítása mindig is a fontos célok közé tartozó volt az ETO életében.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a klub mindig addig nyújtózkodott, ameddig a takaró ért, nem verték magukat adósságokba. Az anyagiak mellett a szakmai munka színvonalát is kiemelte. Nagy fegyverténynek tartja, hogy „Európa női vonalon legjobb edzője”, azaz Ambros Martin irányítja a klubot. A sikerekben szerepe van annak is, hogy a magyar bajnokság erős, ami a versenyeztetés és a meccsterhelés szempontjából fontos.

Éppen emiatt – az edzővel egyetértésben – nem tervezik egy, a férfi SEHA Ligához hasonló bajnokságban való részvételt. Bár a felsorolt szempontokban megítélése szerint egyaránt jól teljesít a klub, és Európa 3-4. top csapata közé tartozik, a fejlődési célok között nem csak ezek megőrzése, hanem fejlesztése, javítása is szerepel. A Győri ETO KC nem csak az elért eredményekre, hanem az utánpótlására is büszke lehet.

A társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerének köszönhetően a szabály bevezetése óta éves szinten 250 és 300 millió forint közötti összegű támogatásban részesültek. Az utánpótlás már korábban sem volt rossz, többek között a klub legnagyobb büszkesége, Görbicz Anita is saját nevelésű. Az elmúlt években az utánpótlásból felkerült játékosok közül Planéta Szimonetta már a felnőtt keret tagja, az Európa-bajnokságon remeklő Tóth Gabriella pedig jövő évtől lesz az ETO játékosa.

Az utánpótlási rendszer fejlődését jól mutatja, hogy a kezdeti párszáz fő helyett napjainkban már 1100 lány kézilabdázik a győri klub csapataiban vagy akadémiájában. Kelecsényi Ernő az előadását azzal zárta, hogy a Győri Audi ETO KC Magyarország legsikeresebb klubcsapata, de nem csak a kézilabdában, hanem az összes csapatsportágat együttesen nézve is.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.