Ismét kipipálva a Wizz Air Budapest Félmaraton

Ismét kipipálva a Wizz Air Budapest Félmaraton

Rohan az idő: szeptember 8-én már a 39. alkalommal rendezték meg a Budapest Félmaratont. A klasszikus, vagyis 21 kilométeres táv, a váltók és a rövidebb távok együttesen több mint tízezer embernek jelentettek aktív kikapcsolódást a nyárias időjárású vasárnapon.

Mondhatni már visszatérő résztvevő vagyok Magyarország legismertebb félmaratonján, ugyanis idén harmadszor álltam ott a reggel 8 órás rajtnál. Első teljesítésemkor még 24. Nike Budapest Félmaraton szerepelt a befutóérmen, majd tavaly a 38. WizzAir Budapest Félmaratont futottam le, és akkori ígéretemnek megfelelően ezúttal nem  vártam másfél évtizedet a visszatérésre.

Tavaly óta sok változás nem történt, a Wizz Air Félmaraton útvonala teljesen megegyezett a 2023-assal. A verseny az ELTE lágymányosi campusától indult, majd a rakparton végig futva egészen az Árpád-hídig haladt a mezőny, ahonnan a Margit-szigetet átszelve vezetett az útvonal a pesti oldalra, majd egy kis kunkort megtéve a Fővám térig megint a Duna-parton haladtunk, a Szabadság-hídon visszatértünk Budára, és innen már csak a visszaút volt hátra a campusig.

Az időjárás mondhatni kegyes volt hozzánk. Bár végig elég meleg volt, ezúttal sem volt eső (idén eddig minden félmaratonomon megúsztam az esőt, pedig mindegyik évszakban futottam egyet-egyet). Maga az útvonal nem okozott meglepetést, sem nehézséget. Egyrészt a tavalyi emlékek miatt, másrészt pedig mind a Margit-szigeten, mind a rakparton rendszeresen futok. Két kisebb kaptatót leszámítva teljesen sík szakaszokból állt a táv, így jól futható félmaratonnak számít, ami ráadásul Budapest sok látványosságát érintette, emiatt az egyébként nagy számú külföldi futó számára a sportolás öröme mellett a panoráma is élmény volt.

A nagyjából 3 kilométerenként kialakított frissítőpontokon a szokásos BSI-s menü várta a résztvevőket: víz, izotóniás ital, szőlőcukor és banán közül lehetett választani tetszőleges kombinációban és mennyiségben. Néhány helyen sótabletta, az utolsó frissítőponton pedig magnézium is a futók rendelkezésére állt. A hangulat szokás szerint jó volt, erről több helyen a kihelyezett DJ-pult vagy éppen élőzene gondoskodott.

Nekem ezúttal is tetszett a verseny. Az ismerős és nem is túl nehéz terepen jólesett a futás. 2 óra 1 percet töltöttem a pályán, összességében volt már jobb is, a tavalyi évhez képest azonban ez is javulás. Jövőre újra célba veszem ezt a 21 kilométert, már csak amiatt is, mert kerek évfordulója lesz a versenynek.

A 2025-ös, 40. Wizz Air Budapest Félmaratont szeptember 7-ére hirdette meg a szervező BSI.

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés emelkedett az elmúlt időszakban a befektetők körében. A Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.

Hazánkban elsőként a BKV tesztelheti a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező buszát. A járművel az utasok is kipróbálhatják, október 8. és 16. között a 8E buszjárat vonalán találkozhatnak vele a fővárosiak, és ingyenesen utazhatnak vele.