Mintegy tízezer futó teljesítette a Budapest Félmaraton legyőzhető távolságát

Szeptember 10-én immár 38. alkalommal került megrendezésre a Budapest Félmaraton. A klasszikus táv, a váltók, és a rövidebb távok több mint tízezer ember vonzottak a főváros utcáira a nyárias kora őszi vasárnapon.

Magyarország legismertebb félmaratonjának számít a fővárosban általában szeptemberben megrendezendő 21 kilométeres futás. 2023. szeptember 10-én, vasárnap kerül sor a 38. WizzAir Budapest Félmaratonra. Nem először indultam ezen a versenyen, amikor legutóbb lefutottam, akkor még 24. Nike Budapest Félmaraton volt a neve. (Ezúttal határozott szándékom nem 15, hanem 1 év múlva visszatérni.)

A verseny az ELTE lágymányosi campusától indult, majdnem végig a rakparton futva egészen az Árpád-hídig, ahonnan a Margit-szigetet átszelve vezetett az az útvonal a pesti oldalra, majd egy kis kunkort megtéve a Fővám térig megint a Duna-parton haladtunk, majd a Szabadság-hídon visszatértünk Budára, és innen már csak vissza kellett térni a kiinduló pontra. Így leírva nem tűnik bonyolultnak, de futva azért nehezebb volt.

Bár a reggel 8 órás rajtnak köszönhetően a táv nagyrészét kellemes futóidőben tehettük meg, a két óra környéki, vagy a fölött futók már érezhették a nyárias meleget az utolsó kilométereken. Az útvonal összességében jól lett kialakítva. Bár az ilyen kaliberű események kapcsán gyakran elhangzik, hogy a városi levegő nem a legjobb a futóknak, és sokan az útlezárásokat sem szeretik, ezek igazából a világon mindenhol létező konfliktushelyzetek, amikor egy nagyvárosban utcai futóversenyt tartanak. A kevés kanyarral tarkított pálya ugyanakkor Budapest sok látványosságát érintette, így a vidékről, vagy éppben külföldről érkező futók megcsodálhatták a Budai várat, az Országházat, a Lánchidat, vagy épp a Margit-szigetet is.

A frissítőállomások nagyjából 3 kilométerenként voltak elhelyezve, így aki akart, elég gyakran frissíthetett. Az „étlap” nem volt túlbonyolítva, víz, izotóniás ital, szőlőcukor és banán közül lehetett választani. A hangulat jó volt, erről több helyen kihelyezett DJ-pult vagy épp élőzene is gondoskodott.

Személy szerint tetszett a verseny. A félmaratonhoz sok év után történő visszatérésem, ahogy az várható is volt, nem hozott egyéni csúcsot, de kihoztam magamból, amit ki lehetett. Jövőre a tervek szerint újra megküzdök majd a távval, és valószínűleg a most az aszfaltot koptató több ezer másik futó közül is sokan így tesznek majd.

A 2024-es, 39. Wizz Air Budapest Félmaratont szeptember 8-ára hirdette meg a szervező BSI.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.