Budapestre invitálta a sakkvilágot a FIDE elnöke

Budapestre invitálta a sakkvilágot a FIDE elnöke

Jóval kevesebb mint egy hónap van hátra az idei sakkolimpia kezdetéig. A budapesti eseményre a Nemzetközi Sakkszövetség első embere hivatalosan is meghívta a világ sakkszerető közönségét.

A Magyar Sakk Szövetség és a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) egyidejűleg jelentette meg saját honlapján a szeptemberi, budapesti sakkolimpia menetrendjét, és tette közzé elnökeinek meghívó levelét. A 45. sportági csúcsesemény a szeptember 10-i megnyitót követően 11-én rajtol, és a svájci rendszerű, 11 fordulós viadal, amelyen 17-e szabadnap lesz, szeptember 22-én zárul.

Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke hivatalosan is Budapestre invitálta a világszövetség, a FIDE tagjait a sakkolimpiára és a verseny idején tartandó FIDE-kongresszusra. Magyarország adott otthont az első nem hivatalos csapatok sakkolimpiájának 1926-ban, és az első két hivatalos versenyt 1927-ben, illetve 1928-ban megnyerte. Az elején ott voltunk, most pedig megünnepeljük a FIDE 100. évfordulóját a centenáriumi kongresszuson az olimpia alatt. Megtiszteltetés számunkra, hogy minden nemzetet vendégül láthatunk, és ismételten találkozási pontja lehetünk a nemzetközi sportvilágnak – írta a sportvezető.

Arkagyij Dvorkovics, a 201 tagszövetséget számláló FIDE orosz elnöke meghívó levelében hangsúlyozta, hogy a sakkolimpiák a sportág csúcsát jelentik, amelyek összehozzák a játékosokat a világ legkülönbözőbb részeiből. Kiemelte, hogy a FIDE hálás a magyar kormánynak és a Magyar Sakk Szövetségnek a 45. sakkolimpia és a centenáriumi kongresszus megrendezéséért, és idézte az esemény mottóját, amely szerint "Magyarországon a sakk otthon van". Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak erős a sakkhagyománya, és egy olyan országról van szó, amely oly sokat adott és ad a sakknak. Külön megemlítette Maróczy Gézát, Lilienthal Andort, Szabó Lászlót, Portisch Lajost, Adorján Andrást, Ribli Zoltánt, Lékó Pétert is, a Polgár nővéreket pedig a magyar sakkcsodáknak nevezte.

A már meglévő drosztok harmadát még idén felújítaná a Budapesti Közlekedési Központ. A taxiügyintézéssel kapcsolatos feladatok 2024 elején kerültek a BKK-hoz.

A csütörtöki nagy esés magával rántotta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének heti teljesítményét. A vezető részvények a hasító Telekom kivételével gyengültek.