Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka

A legjobb idővel döntőbe jutó magyar úszó remek második ötven méterének köszönhetően szerezte meg az első helyet. Milák Kristóf egy-egy arany- és ezüstéremmel zárt Párizsban.

A párizsi olimpián a 200 méteres pillangóúszásban ezüstérmet szerző Milák Kristóf a szombati versenynapon a rövidebbik pillangóúszó szám döntőjében is érdekelt volt. A 24 éves magyar versenyző ezúttal a táv második felében úszott óriásit, nagyot hajrázva maga mögé utasította ellenfeleit, és a 49.90-es idővel megszerezte a hőn áhított olimpiai bajnoki címet. A dobogóra két kanadai úszó állhatott fel mellé, Josh Liendo és a 200-on is bronzérmes Ilya Kharun.

Milák Kristóf a magyar küldöttség harmadik aranyérmét nyerte a párizsi ötkarikás játékokon. Milák ezzel lényegében megismételte Tokióban nyújtott teljesítményét, hiszen egymás után másodszor zárt egy arannyal és egy ezüsttel. 2021-ben 200 pillangón győzött, és 100 pillangón lett második, most pont fordítva gyűjtötte be az érmeket.


Eredmények, férfi 100 méter pillangóúszás:

  1. Milák Kristóf (Magyarország) 49.90 másodperc
  2. Josh Liendo (Kanada) 49.99 másodperc
  3. Ilya Kharun (Kanada) 50.45 másodperc

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.