Minimális erősödéssel zárta a hetet a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,17 százalékkal lett magasabb egy hét alatt. A BUX vezető részvényei közül csak a Mol könyvelt el veszteséget.

Növekvő forgalom mellett minimálisan emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 72 253,66 ponton zárt, 0,17 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac forgalma a héten 51,21 milliárd forint volt az előző heti 41,43 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A BUX a hétfői nagyobb esést követően a kereskedési hét mindegyik napján emelkedéssel zárt, így a hét eleji veszteségét péntekre teljesen ledolgozta.

Az Equilor Befektetési Zrt. szokásos heti összefoglalójában kiemelte, hogy a részvénypiacot kormányzati bejelentések is mozgatták. Hétfőn jelentették be, hogy a védelmi hozzájárulásra kötelezik a bankokat, multinacionális vállalatokat és az energiacégeket. Augusztus elsejétől a tranzakciós illetéket 0,30 százalékról 0,45 százalékra emelik, továbbá minden devizakonverziós tranzakcióra 0,45 százalékos illetéket vetnek ki. A bankadót csak azoknak a pénzintézeteknek csökkentik, ahol a tavaly január 1. és április 30. közötti időszakhoz képest az idén január 1. és november 30. közötti időszakban a napi átlagos állampapírállomány növekszik. Szerdán jelentették be, hogy január elsejétől kivezetik a távközlési és gyógyszergyártási extraprofitadót.

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

A vezető részvények közül:

  • A héten egyedül a Mol árfolyama gyengült. Az olajpapír jegyzése 3,34 százalékot esett, pénteken a papír 2836 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 7,04 milliárd forint volt.
  • Az OTP részvényei a héten 1,50 százalékkal erősödtek, pénteken 18 240 forinton fejezték be a kereskedést, a heti forgalom 32,21 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter árfolyama nem változott, 9690 forinton zárt pénteken, a részvény forgalma 6,12 milliárd forintot ért el a héten.
  • A Magyar Telekom értéke 4,60 százalékkal, 48 forinttal emelkedett, a papír pénteken 1092 forinton zárt, heti forgalma 3,59 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6629,74 ponton zárt, ami 63,52 ponttal, 0,97 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.