Július végére eltűnnek a soha nem használt Deák téri beléptetőkapuk

Július végére eltűnnek a soha nem használt Deák téri beléptetőkapuk

A tervezett, de nem megvalósult budapesti e-jegyrendszerhez kapcsolódó, 2017-ben felszerelt beléptetőkapuk 7 év után eltűnnek a Deák térti metróállomásról. A munkálatok alatt a gyalogosforgalom zavartalan lesz.

Június végén elkezdődött az M2-es metróvonal Deák Ferenc téri állomásának Sütő utcai kijáratánál található beléptetőkapuk elbontása. A budapesti elektronikus jegyrendszer megvalósítása céljából 2017-ben létesített kapuk eltávolítása a Budapesti Közlekedési Központ tervei szerint várhatóan 3 hetet vesz igénybe. A munkálatok ideje alatt a gyalogosok zavartalanul használhatják a Sütő utcai kijáratot – derült ki a BKK közleményéből.

Idén márciusban tíz év után került pont az elbukott budapesti e-jegyrendszer körüli ügy végére. A Nemzetközi Választottbíróság ítélete szerint 5,95 millió eurós (mintegy 2,3 milliárd forint) összeget fizetett a német Scheidt & Bachmann cég a BKK-nak, amiért olyan szerződésszegést követett el, amely miatt a BKK jogszerűen mondta fel a 2014-ben aláírt vállalkozási szerződést.

Az e-jegyrendszer választottbírósági perének eredményeként sikerült a BKK korábbi vezetése által kifizetett összeget részlegesen visszaszerezni, ezáltal mérsékelni a veszteséget. Ez az összeg a fővárosi közösségi közlekedés céljaira használható fel.

Az ügy lezárultával június 28 végén elkezdődött a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál a 2014-ben indult elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó beléptetőkapuk eltávolítása. A 2017 nyarán telepített kapuk és kapcsolódó berendezések elbontása a BKK szerint várhatóan 3 hetet vesz igénybe, de a gyalogosok ez idő alatt is folyamatosan használhatják a Sütő utcai kijáratot, a bontási munkák nagy része a metró éjszakai üzemszünete alatt történik majd. A leszerelt kapuk másra nem használhatók, ezért a társaság a vonatkozó szabályok figyelembevétele mellett hulladékként kezeli azokat.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.