Valter Attila és Vas Kata Blanka is címet védett az országúti mezőnyversenyben

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as világbajnok Vas Kata Blanka és Zsankó Petra elszakadt a mezőnytől. Főleg a településeken voltak kíváncsiak a versenyre, de volt, aki az országút mellett, zászlókkal köszöntötte a bringásokat az egyre melegebb időben. Az élen haladó kettős gyorsan egy perc fölé növelte előnyét, és fokozatosan távolodott a mezőnytől, amelynek tagjai belenyugodni látszottak abba, hogy a harmadik helyért csatázhatnak. A különbség a szökevények és üldözőik között hat és fél percre nőtt, mire előbbiek elérték a pannonhalmai kis kört. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedőn az országúton és hegyikerékpárban egyaránt olimpikon Vas leszakította Zsankót, és kényelmes, félperces különbséggel kezdhette a második mászást, majd magabiztos előnnyel ünnepelhette újabb elsőségét. A mezőny darabokra szakadt, a harmadik helyért két U23-as versenyző csatázott, az utolsó ötven méteren Greman Szonja megelőzte a szerdán korosztályos időfutam-bajnoki címet nyert Jordán Dorkát.

Vas Blanka a verseny után elárulta, hogy unalmas volt a verseny eleje, és jobban kedveli, ha kisebb a mezőny, és mivel Zsankó Petrával mindketten szeretnek versenyezni, reagáltak egy megindulásra, amelyből csak ők mentek tovább.

Jól össze tudtunk dolgozni, nagyon erős volt, végig növeltük az előnyt, hogy aztán az emelkedőn dőljön el a verseny – nyilatkozta a magyar bajnok. A párizsi olimpiáig Vas a női Giro d'Italián indul, ezt követően az állapotától és fáradtságától függ, hogy elindul-e a hegyikerékpáros országos bajnokságon, melyet idén Zalaegerszegen rendeznek meg. Az ötkarikás játékokat követően a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is indulni fog.

Gratulálok Blankának, nagyon erős volt, szurkolunk neki az olimpián mindkét szakágban – mondta a verseny után az ezüstérmes Zsankó Petra, aki a közelmúltban az egyetemi világbajnokságon szerzett aranyérmet.

A férfiak mezőnye az U23-asokkal együtt összesen 53 főből állt, és egy 170 kilométeres távot teljesített. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer tették meg a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba.

A rajtot megelőzően a bringások A betűt formáltak, kifejezve támogatásukat a szerdán, a bocskaikerti időfutam országos bajnokságon súlyos edzésbalesetet szenvedett Antal Attilának, egyúttal mielőbbi gyógyulást kívánva a sérültnek. Valter az indulás előtt úgy fogalmazott, az egész mezőny erősödött, így nem lehet a tavalyi forgatókönyv szerint versenyezni, amikor hosszú szóló szökés után diadalmaskodott. Az éles rajtra 14 órakor, 26 fokban került sor, már az első körben kialakult egy háromfős szökevénycsoport, amelyben Rózsa Balázs, Popovics Gergely és Szatmáry András tekert.

Többen, köztük a címvédő Valter Attila, valamint Dina Márton és Fetter Erik is sikertelenül próbált meg utánuk eredni, a sorozatos támadási kísérleteknek és a szökésnek köszönhetően 41,7 kilométer/óra volt az első hatvan perc átlaga. Fetter Eriket is biztató magyar zászló és egy "Hajrá, szökevények!" feliratú molinó fogadta a versenyzőket, míg más hangszóróval készült a bringások buzdítására. A frissítő zónában történt bukás okozott zavart, az élen haladó hármas előnye hat percnél tetőzött. Száz kilométer elteltével a nagy tempó miatt sok csoportra szakadt a mezőny, az első boly pedig, amelyben ott volt minden nagy esélyes, gyorsan megfelezte a különbséget. Az olimpikon Valter Attila gyomorproblémák miatt rövid időre leszakadt, de önerőből visszazárkózott az utolsó nagy kör elejére, ami után sokáig két perc körül mozgott az élen állók előnye.

A kis körökhöz érve másfél perc különbség volt már csak a két csoport között, az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászása morzsolta az élbolyt és a mezőnyt is. A szökevényeket befogta az esélyesek csoportja, amely tovább rostálódott, Peák Barnabás, Fetter, Dina és Valter az utolsó előtti körben elszakadt a többiektől, ők döntöttek a bajnoki elsőségről. Végül a Visma-Lease a Bike versenyzője bizonyult a legerősebbnek, aki Fettert az utolsó métereken lehajrázva 2022 és 2023 után harmadszor diadalmaskodott, a harmadik helyet pedig Dina szerezte meg.

A díjátadót követő sajtótájékoztatón Valter úgy fogalmazott, hogy nem volt jó napja, így a taktika nagyobb szerepet kapott, mint az erő. Kiemelte, örül annak, hogy Peákkal négyen érkeztek meg a kis körre, szerinte onnan már biztos volt, hogy olyan versenyző nyeri meg a bajnoki címet, aki megérdemli.

A forma megvan és ki is tart az olimpiáig, csak ki kell pihenni ezt a mai napot – nyilatkozta Valter Attila, aki egy hét pihenő után visszatér Andorrába, ahol lakik, majd magaslati edzőtáborba megy, amit már nagyon vár. A Visma bringásának idén ez volt az 54. versenynapja, a szerdát és ezt leszámítva mind World Tour, azaz a legmagasabb szintű volt, így elfáradt, ráfér a pihenés. Hozzátette, az általános formája nagyon jó, a frissesség viszont már nagyon régóta hiányzik belőle, akárcsak az, hogy beépüljön az elvégzett munka, amire eddig a folyamatos edzés-versenyzés ritmus miatt nem volt mód.


Férfi országúti mezőnyverseny (170 kilométer):

  1. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 4:00:12 óra
  2. Fetter Erik (Polti-Kometa) 1 másodperc hátrány
  3. Dina Márton (ATT Investments) 7 másodperc hátrány

Női országúti mezőnyverseny (91,2 kilométer):

  1. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 2:19:48 óra
  2. Zsankó Petra (ARBÖ Rapso Knittelfeld) 58 másodperc hátrány
  3. Greman Szonja (Cube-Csömör) 8 perc 7 másodperc hátrány

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.