Zsankó Petra két aranyat szerzett az egyetemi kerékpáros-világbajnokságon

Zsankó Petra két aranyat szerzett az egyetemi kerékpáros-világbajnokságon

Az időfutamban és a kritériumversenyben sem talált legyőzőre a magyar versenyző Costa Ricán.

Zsankó Petra két aranyérmet és egy hatodik helyet szerzett a Costa Ricában megrendezett, június 2-án befejeződött FISU Egyetemi Kerékpáros-világbajnokságon. A 23 éves sportoló a kritérium és az egyéni időfutam versenyszámokban győzedelmeskedett. A győri Széchenyi István Egyetem környezetmérnök szakos hallgatója a napokban a FISU Egyetemi Kerékpáros-világbajnokságon ért el kiemelkedő sikert, hiszen a három országúti számból kettőben aranyérmet, egyben pedig hatodik helyet szerzett. A Costa Rica-i megmérettetésen rendkívül magas hőmérséklet és páratartalom fogadta a versenyzőket.

Közel húsz nemzet képviseltette magát a világbajnokságon, Magyarországról hárman utaztunk ki. Az országúti versenyszámokban azonban egyedül indultam, így a többi ország delegációival ellentétben én nem tudtam csapattársakkal összedolgozni, egyedül kellett helytállnom – árulta el a  vasszécsenyi versenyző.

Zsankó Petra első aranyérmét a kritériumversenyben szerezte, amelyben 17 pontot összegyűjtve 10 ponttal előzte meg a második helyezett szlovák indulót. Rövid, nagyjából két kilométeres köröket kellett tennünk 35 percen keresztül, a mért etapokban pedig pontokat kaptunk a befutó eredményéért. A pálya legnehezebb része a 800 méteren át tartó 11 százalékos emelkedő volt – tette hozzá a számot megnyerő versenyző.

A következő napon az időfutamra került sor, melyben egy 19 kilométeres szakasz minél gyorsabb teljesítése volt a feladat. A 23 éves magyar versenyző ebben a számban is a legjobbnak bizonyult, több mint fél perccel előzte meg a második helyezettet, és ezzel második aranyérmét szerezte meg a San Carlosban megrendezett vb-n.

A 88 kilométeres mezőnyversenyt kifejezetten vártam, jó esélyekkel indultam, azonban sajnos a futam napjára lebetegedtem. A táv felénél már folyamatosan támadtak a lengyel, szlovák és német ellenfelek, akik aztán meg is előztek, és így a hatodik helyen értem célba – mesélte el a fiatal bringás.

Az osztrák Rapso Knittelfeld csapatának versenyzője kiemelte, sok logisztikát igényel a tanulás és az élsport összehangolása, azonban rengeteget segít az egyetem és az oktatók megértő hozzáállása. Jelenléti oktatásban tanul, nem kért egyéni tanrendet, így a sport mellett ugyanolyan komolyan kell vennie a tanulmányait is. A kerékpáros megköszönte a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Kerékpáros Szövetség, edzője és családja támogatását, és hozzátette, hogy bízik benne, hogy egyszer olimpián is képviselheti Magyarországot.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.