Nem életük versenyét futották az olaszországi világkupán a magyar montisok

Val di Sole-ben folytatódott a hegyikerékpárosok világkupája. Többek között Vas Kata Blanka és Buzsáki Virág is összemérte erejét a legjobbakkal, de a magyar bringásoknak ezúttal nem sok babér termett.

Az olaszországi Val di Sole volt a házigazdája hétvégén a hegyikerékpáros világkupa fordulónak. A cross country (XCO) versenyeken több magyar montisért is szoríthattunk.

A nők elit versenyében a világbajnok francia Pauline Ferrand Prevot szerezte meg a győzelmet, a hazai olimpiára készülő klasszist 50 másodperccel követte a holland Puck Pieterse, és 1 perc 13 másodperccel a dél-afrikai Candice Lill. A futamban két magyar bringás állt rajhoz: Vas Kata Blanka 9 perc 19 másodperces hátránnyal a 43. helyen zárt, Buzsáki Virág pedig 11 perc 32 másodpercet kapott a győztestől, ami az 54. helyre volt elég.

A U23-as versenyben Bokros Csenge Anna volt az egyetlen magyar részvevő, ő kereken 11 perces hátránnyal a 35. helyen ért célba. Ezt a futamos a kanadai Isabella Holmgren nyerte meg a francia Olivia Onesit és a svájci Elina Benoit előtt.

Honfitársaink számára azért is volt fontos megmérettetés az olaszországi viadal, mert az már korábban eldőlt, hogy hegyikerékpárban összesen egy női kvótánk van a párizsi olimpiára. Mivel ebben a sportágban nem személyre szóló, hanem nemzeti kvótáról van szó, így még nem született meg a végleges döntés arról, hogy ki képviselheti a francia fővárosban a magyar színeket. Az előző, 2021-ben rendezett tokiói ötkarikás játékokon az akkor 19 éves Vas Kata Blanka a 4. helyen ért célba, amivel a valaha volt legjobb magyar olimpiai kerékpáros helyezést szerezte meg.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.