Átalakult itthon a szúnyogszezon, aggasztó jelenségre figyelmeztetnek a kutatók

Átalakult itthon a szúnyogszezon, aggasztó jelenségre figyelmeztetnek a kutatók

A korábban megszokottakhoz képest jelentősen átalakult Magyarországon a szúnyogszezon. Akár már egészen hamar, februárban találkozhatunk szúnyogokkal, akik várhatóan egészen október végéig velünk maradnak. Ráadásul az új fajok megjelenése számos eddig ismeretlen veszélyt jelenthet számunkra.

Immár másfél évtizede követi nyomon a hazai csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) betegségvektorokkal foglalkozó kutatócsoportja. Legfrissebb eredményeik rávilágítottak arra, hogy az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megtelepedése a vizsgálatok alapján hosszú távon átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont.

A VNL kutatóit is meglepetésként érte, hogy városi területeken a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető volt. Ez többek között a házak tövében álló esővízgyűjtőknek, a – kertekben sok helyen nehezékként használt – gumiabroncsoknak és az egyre enyhébb teleknek a következménye. Habár az enyhe tél önmagában nagy segítség az inváziós szúnyogok túléléséhez, ám az ember által létrehozott lehetőségeket is kihasználják ezek a fajok. Több hazai üvegház, áruházi dísznövényosztály és hasonló temperált környezet is az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyei.

A szúnyogok elleni védekezés egészen egyszerű, azonban komoly társadalmi figyelemre van szükség, hiszen egyetlen elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait. Ahogy a megfigyelések is alátámasztják, sajnos ez már nem csupán a tavaszi és nyári időszak sajátossága.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium közösségi tudományra építő programjai (Mosquito Alert applikáció, Pécsi Szúnyog), illetve a terepi kutatásaik is azt mutatják, hogy az inváziós fajok közül a japán bozótszúnyog és koreai szúnyog már a tavasz beköszöntét megelőzően aktív, ezzel előrébb hozva a szezont. Ráadásul mind a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján az látszik, hogy az ázsiai tigrisszúnyog meghosszabbítja a szúnyogszezont, hiszen egészen október végéig találkozhatunk ezzel a mindennapjainkat rendkívül megnehezítő fajjal.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy a megoldás a kezünkben van. A lakosság rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat a közösségi tudományos programokban való részvétellel és a telefonos applikáció használatával. Ráadásul a kertek tudatos rendezésével, a szúnyogbölcsők felszámolásával vagy biológiai kezelésével megelőzhető a szúnyogok inváziója. A kutatócsoport Pécsi Szúnyog közösségi oldalán számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal és környezetbarát megoldási javaslatokkal is segíti a lakosságot a hatékony védekezésben a szúnyogok elleni.

Azonban a helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy a jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok kezelésére, és komoly ökológiai veszteséggel is jár, melynek felméréséhez most a lakosság segítségét kérik a kutatók a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvételükkel.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.