Remek eredménnyel zárta a karlsruhei sakkversenyt Gaál Zsóka

Számos magyar sakkozó asztalhoz ült Németországban a Grenke Open sakkversenyen. Gaál Zsóka a második legjobb női versenyző lett a nyílt kategóriában. A klasszikus kategóriában a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott.

Gaál Zsóka a nők között a második helyen végzett, míg a magyar színekben induló Szanan Szjugirov a 15. lett a több mint 900 fős mezőnyben a Grenke Open nevű karlsruhei sakktornán.

A Grenke Open klasszikus versenyében a világ élvonalába tartozó nagymesterek mérték össze erejüket. Ebben a műfajban a papírformának megfelelően a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott a román színekben versenyző Rapport Richárd és a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. A világbajnok kínai Ting Li-zsen az ötödik helyen zárt.

A nyílt kategória küzdelmeit az Élő-pontszámok alapján három csoportra osztották, a legrangosabbnak számító Open A mezőnyben több magyar sakkozó is asztalhoz ült. A versenyen koedukált mezőny indult, de külön is értékelték a nemeket. A 16 éves Gaál Zsóka 5 győzelemmel 3 döntetlennel és 1 vereséggel a második legjobb nőként zárt, összesítésben pedig az 56. helyen végzett. Tavaly az Európa-bajnokságon a női csapat legjobb pontszerzője volt, az év végén megnyerte a magyar bajnokságot, februárban pedig Szlovéniában végzett harmadikként a nők között.

Kiváló felkészülési verseny volt a Budapesten szeptemberben megrendezésre kerülő 46. sakkolimpiára! – írta Facebook-oldalán Gaál Zsóka a tornáról, ahol öt nap alatt kilenc fordulót bonyolítottak le, így napi 9-10 órát is kellett a tábla mellett ülni.

A verseny az amerikai Hans Moke Niemann nyerte meg 9 forduló alatt szerzett 8 pontjával. A legjobb női versenyző a 18 éves indiai Divya Deshmukh lett, aki 7 pontot gyűjtve a 31. pozícióban fejezte be a tornát.

A karlsruhei mamutmezőnyben az immár magyar színekben versenyző Szanan Szjugirov hét ponttal a 15. helyen zárt. A többi magyar résztvevő közül Papp Gábor 6,5 ponttal a 49., Pásti Áron 6 ponttal a 69., Krstulovic Alex 5,5 ponttal a 157., Sági Bence 5,5 ponttal a 220., Reviczki Roland 5,5 ponttal a 222., a svájci színekben induló Szakolczai Péter 5,5 ponttal a 222., Tancsa Tamás 4 ponttal az 557., Pásti Zsombor 3,5 ponttal a 710., Kassay Krisztián 3 ponttal a 759., Surányi Pál 3 ponttal a 785. helyen végzett a verseny honlapja szerint.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.