Remek eredménnyel zárta a karlsruhei sakkversenyt Gaál Zsóka

Számos magyar sakkozó asztalhoz ült Németországban a Grenke Open sakkversenyen. Gaál Zsóka a második legjobb női versenyző lett a nyílt kategóriában. A klasszikus kategóriában a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott.

Gaál Zsóka a nők között a második helyen végzett, míg a magyar színekben induló Szanan Szjugirov a 15. lett a több mint 900 fős mezőnyben a Grenke Open nevű karlsruhei sakktornán.

A Grenke Open klasszikus versenyében a világ élvonalába tartozó nagymesterek mérték össze erejüket. Ebben a műfajban a papírformának megfelelően a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott a román színekben versenyző Rapport Richárd és a francia Maxime Vachier-Lagrave előtt. A világbajnok kínai Ting Li-zsen az ötödik helyen zárt.

A nyílt kategória küzdelmeit az Élő-pontszámok alapján három csoportra osztották, a legrangosabbnak számító Open A mezőnyben több magyar sakkozó is asztalhoz ült. A versenyen koedukált mezőny indult, de külön is értékelték a nemeket. A 16 éves Gaál Zsóka 5 győzelemmel 3 döntetlennel és 1 vereséggel a második legjobb nőként zárt, összesítésben pedig az 56. helyen végzett. Tavaly az Európa-bajnokságon a női csapat legjobb pontszerzője volt, az év végén megnyerte a magyar bajnokságot, februárban pedig Szlovéniában végzett harmadikként a nők között.

Kiváló felkészülési verseny volt a Budapesten szeptemberben megrendezésre kerülő 46. sakkolimpiára! – írta Facebook-oldalán Gaál Zsóka a tornáról, ahol öt nap alatt kilenc fordulót bonyolítottak le, így napi 9-10 órát is kellett a tábla mellett ülni.

A verseny az amerikai Hans Moke Niemann nyerte meg 9 forduló alatt szerzett 8 pontjával. A legjobb női versenyző a 18 éves indiai Divya Deshmukh lett, aki 7 pontot gyűjtve a 31. pozícióban fejezte be a tornát.

A karlsruhei mamutmezőnyben az immár magyar színekben versenyző Szanan Szjugirov hét ponttal a 15. helyen zárt. A többi magyar résztvevő közül Papp Gábor 6,5 ponttal a 49., Pásti Áron 6 ponttal a 69., Krstulovic Alex 5,5 ponttal a 157., Sági Bence 5,5 ponttal a 220., Reviczki Roland 5,5 ponttal a 222., a svájci színekben induló Szakolczai Péter 5,5 ponttal a 222., Tancsa Tamás 4 ponttal az 557., Pásti Zsombor 3,5 ponttal a 710., Kassay Krisztián 3 ponttal a 759., Surányi Pál 3 ponttal a 785. helyen végzett a verseny honlapja szerint.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...