Magyar színekben folytatja az orosz sakknagymester

Magyar színekben folytatja az orosz sakknagymester

Szanan Szjugirov a világranglista 31. helyét foglalja el. Később akár a magyar válogatottban is szerepelhet, amely készülül a jövő évi, budapesti sakkolimpiára.

Szanan Szjugirov orosz nemzetközi sakknagymester a jövőben Magyarországot képviseli a versenyeken. A 30 éves sportoló a világranglista 31. helyén áll 2705-ös Élő-ponttal, így ő lett a legmagasabban jegyzett sakkozó, aki sportállampolgárságot váltott – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ennél jobb pozícióban csak egyszer volt a sakkozó, idén májusban 2712 ponttal a 28. helyet foglalta el a ranglistán. Korosztályos versenyzőként világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) honlapján Szjugirov az aktuális világranglistán oroszként van feltüntetve, azonban a játékosokat bemutató portréban a neve mellett már a Hungary bejegyzés szerepel. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke megerősítette, hogy Szjugirov magyar színekben versenyezhet.

A háború következményeként az orosz sakkszövetség kivált az európai szövetségből és az ázsiaihoz csatlakozott. Ezzel sok orosz sakkozó elveszítette a lehetőséget, hogy európai versenyeken induljon. Szjugirov egy hónapja nyújtotta be kérelmét a magyar szövetséghez, amit az elnökség jóváhagyott – nyilatkozott az elnök. Hozzátette, hogy a FIDE és az orosz szövetség közötti megállapodás értelmében augusztus 31-ig van könnyített eljárási lehetőség az orosz sakkozók országváltására.

Az, hogy Szjugirov a magyar válogatottban mikor és milyen feltételekkel szerepelhet, még nyitott kérdés – emelte ki Polyánszky. A FIDE ugyanis az augusztus 31-i határidő után hoz döntést az átigazolt orosz sakkozók ügyében, ennek része lesz várhatóan az is, hogy milyen anyagi megegyezésre van szükség.

/ A borítókép forrása: Unsplash

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.