A budapesti sakkolimpia lesz az év versenye Gaál Zsóka számára

A budapesti sakkolimpia lesz az év versenye Gaál Zsóka számára

A 16 éves, de már felnőtt női magyar bajnok Gaál Zsóka számára hatalmas motivációt jelent a hazai rendezésű világesemény.

A Budapesten szeptember 10. és 23. között sorra kerülő 45. sakkolimpia lesz az év legfontosabb versenye a magyar női sakkbajnok Gaál Zsóka számára. A 16 éves játékos az M1-nek adott interjújában kiemelte, hogy szerinte sokak számára jelent nagy motivációt a viadal, amelyen a házigazda jogán több magyar csapat is indulhat.

Gaál elárulta, nagy élményt jelentett számára, hogy már játszhatott egy partit a világ jelenlegi legjobb sakkozójával, a norvég Magnus Carlsennel, valamint a világválogatott tagjaként szerepelt Kazahsztánban. Legnagyobb sikereként mégis az év végi magyar bajnokságot nevezte meg, amelyen a férfiak és nők közös mezőnyben versenyeztek, és végül ő diadalmaskodott a nők közül.

Habár már jelenleg is a legjobb százban van a felnőtt női világranglistán, azonban ennél is fontosabbnak tartja, hogy napról napra fejlődjön a sakkban és új dolgokat tanuljon meg. Éppen ezért korosztályos versenyen már jó ideje nem indul, mivel a fejlődése miatt fontos számára, hogy erős ellenfelekkel ülhessen asztalhoz.

Napi hat-nyolc órát sakkozom, ez az életem, imádom csinálni az edzést, a versenyzést, magát a sakkozást – mondta el a napirendjével kapcsolatban. Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterekkel készül, akiket nagyon erős játékosnak és jó edzőnek tart. Kiemelte, hogy Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa szintén sokat segít neki, támogatja az alapítványán keresztül, és sakkozni is szoktak, ami óriási motivációt jelent. Gaál fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a sportágat és minél több gyerek elkezdjen sakkozni, ezért is szokott szimultánt adni vagy vakon játszani.

Nagyon fejleszti a logikát, a döntéshozatalt, az iskolában is nagyon sokat segíthet egy gyereknek – emelte ki a fiatal tehetség.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.