Antal Gergely és Gaál Zsóka nyerték a magyar sakkbajnokságot

Antal Gergely és Gaál Zsóka nyerték a magyar sakkbajnokságot

Budapesten rendezték meg a 2023-as országos sakkbajnokságot. A jövő évi sakkolimpiára való felkészülés jegyében a férfi és női játékosok közös mezőnyben versenyeztek, de külön győzteseket avattak.

A hagyományok szerint minden év decemberében rendezik meg a magyar egyéni sakkbajnokságot. Nem volt ez másként idén sem, a december 12. és 20. között lebonyolított viadalt azonban ezúttal – a 2024-es hazai rendezésű sakkolimpia jegyében – nem külön férfi és női versenyként rendezték meg, hanem a két nem képviselői közös mezőnyben mérhették össze erejüket. A verseny összdíjazása 13,8 millió forint volt, a férfi győztes 2 millió forinttal, a női bajnok pedig 1,3 millió forinttal lett gazdagabb.

A kilenc fordulós országos bajnokságon húsz férfi és tíz női játékos ült asztalhoz. Az abszolút győzelmet, és ezzel a férfi bajnoki címet Antal Gergely szerezte meg, a 38 éves nagymester a mezőnyben egyedüliként ért el 7 pontot, 5 győzelem és 4 döntetetlen a mérlege. Az utolsó fordulóban sötéttel nyert Horváth Ádám ellen, így fél ponttal az addig első helyen álló Kozák Ádám elé került. A dobogó harmadik fokára a címvédő Prohászka Péter állhatott fel.

A női bajnok a 16 éves Gaál Zsóka lett (ő látható borítóképünkön, amely a 2023-as Világsakkfesztiválon készült), akit a Magyar Sakkszövetség még az ob előtt az év női sakkjátékosának választott. (A férfiaknál ezt a díjat Berkes Ferenc érdemelte ki, aki ezúttal nem indult a bajnokságon.) Az ajkai versenyző 5 pontot szerzett – 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség a mérlege –, a második Terbe Julianna és a harmadik Mihók-Juhász Barbara egyaránt 4,5 ponttal zárt.


Nyílt kategória (férfi győztes):

 1. Antal Gergely
 2. Kozák Ádám
 3. Prohászka Péter
 4. Ifj. Fodor Tamás
 5. Kántor Gergely
 6. Horváth Ádám
 7. Németh Miklós
 8. Vanczák Tamás
 9. Csonka Balázs
 10. Dudin Gleb
 11. Bagi Máté
 12. Mihók Olivér
 13. Gaál Zsóka
 14. Aczél Gergely
 15. Terbe Julianna
 16. Krstulovic Alex
 17. Borhy Marcell Boldizsár
 18. Mihók-Juhász Barbara
 19. Lázárné Vajda Szidónia
 20. Horvát József
 21. Pásti Áron
 22. Pribelszky Bence Dániel
 23. Gályás Miklós
 24. Demeter Dorina
 25. Iván-Gál Hanna Krisztina
 26. Havanecz Bianka
 27. Csíki Endre
 28. Terbe Zsuzsanna
 29. Gömböcz Zsófia
 30. Karácsonyi Kata

Nők:

 1. Gaál Zsóka
 2. Terbe Julianna
 3. Mihók-Juhász Barbara
 4. Lázárné Vajda Szidónia
 5. Demeter Dorina
 6. Iván-Gál Hanna Krisztina
 7. Havanecz Bianka
 8. Terbe Zsuzsanna
 9. Gömböcz Zsófia
 10. Karácsonyi Kata

U25-ös férfiak:

 1. Kántor Gergely
 2. Vanczák Tamás
 3. Dudin Gleb