Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Budapesten rendezték az idei férfi és női országos sakkbajnokságot. A férfiaknál Prohászka Péter, a nőknél pedig a címvédő Terbe Zsuzsanna győzelmével ért véget a verseny.

A férfiak mezőnyében Prohászka Péter hamar átvette a vezetést, de Grigorjanc Szergej, Kozák Ádám és Berkes Ferenc is végig a nyomában volt. A keddi utolsó fordulóban Prohászkának győznie kellett Korpa Bence ellen ahhoz, hogy rájátszás nélkül bajnok lehessen, és egy izgalmas, időzavaros játszmában végül sikerült felülkerekednie riválisán.

A nők versenyében Terbe Zsuzsanna címvédőként már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította újabb bajnoki címét, a második helyen pedig ikertestvére, Terbe Julianna zárt.

Az országos bajnokság idei mezőnyéből hiányoztak nagy nevek is. A Magyar Sakkszövetség által az év legjobbjának választott két sakkozó, Bánusz Tamás és Hoang Thanh Trang sem indult a viadalon. A férfi bajnokságot egyaránt kihagyta a FIDE ranglistáján legmagasabb pontszámmal rendelkező két versenyző, Almási Zoltán és Lékó Péter is. Szintén nem volt a mezőnyben a világraglistán 14. helyen álló, de ősz óta Románia színeiben versenyző Rapport Richárd sem. A női versenyben Hoang mellett a Gara-testvérek, Anita és Tícia, valamint Papp Petra sem ült asztalhoz, és nem volt a mezőnyben az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Gaál Zsóka.

A kilencfordulós ob-n a férfiak első helyezettje másfél millió forintos díjazásban, míg a női bajnok 600 ezer forintos elismerésben részesült.


Végeredmény – férfiak

 1. Prohászka Péter – 6,5 pont
 2. Grigorjanc Szergej – 6 pont
 3. Kozák Ádám – 5,5 pont
 4. Berkes Ferenc – 5 pont
 5. Nagy Gábor – 5 pont
 6. Horváth Csaba – 4 pont
 7. Ifj. Fodor Tamás – 4 pont
 8. Papp Gábor – 3,5 pont
 9. Korpa Bence – 3,5 pont
 10. Horváth Ádám – 2 pont

Végeredmény – nők:

 1. Terbe Zsuzsanna – 6 pont
 2. Terbe Julianna – 5,5 pont
 3. Iván-Gál Hanna Krisztina – 5,5 pont
 4. Demeter Dorina – 5 pont
 5. Karácsonyi Kata – 5 pont
 6. Erdős Boglárka – 4,5 pont
 7. Havanecz Bianka – 4 pont
 8. Mihók-Juhász Barbara – 3,5 pont
 9. Dudás Eszter – 3 pont
 10. Szente Varga Fruzsina – 3 pont
/ A borítókép forrása: Pixabay

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.