Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Budapesten rendezték az idei férfi és női országos sakkbajnokságot. A férfiaknál Prohászka Péter, a nőknél pedig a címvédő Terbe Zsuzsanna győzelmével ért véget a verseny.

A férfiak mezőnyében Prohászka Péter hamar átvette a vezetést, de Grigorjanc Szergej, Kozák Ádám és Berkes Ferenc is végig a nyomában volt. A keddi utolsó fordulóban Prohászkának győznie kellett Korpa Bence ellen ahhoz, hogy rájátszás nélkül bajnok lehessen, és egy izgalmas, időzavaros játszmában végül sikerült felülkerekednie riválisán.

A nők versenyében Terbe Zsuzsanna címvédőként már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította újabb bajnoki címét, a második helyen pedig ikertestvére, Terbe Julianna zárt.

Az országos bajnokság idei mezőnyéből hiányoztak nagy nevek is. A Magyar Sakkszövetség által az év legjobbjának választott két sakkozó, Bánusz Tamás és Hoang Thanh Trang sem indult a viadalon. A férfi bajnokságot egyaránt kihagyta a FIDE ranglistáján legmagasabb pontszámmal rendelkező két versenyző, Almási Zoltán és Lékó Péter is. Szintén nem volt a mezőnyben a világraglistán 14. helyen álló, de ősz óta Románia színeiben versenyző Rapport Richárd sem. A női versenyben Hoang mellett a Gara-testvérek, Anita és Tícia, valamint Papp Petra sem ült asztalhoz, és nem volt a mezőnyben az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Gaál Zsóka.

A kilencfordulós ob-n a férfiak első helyezettje másfél millió forintos díjazásban, míg a női bajnok 600 ezer forintos elismerésben részesült.


Végeredmény – férfiak

  1. Prohászka Péter – 6,5 pont
  2. Grigorjanc Szergej – 6 pont
  3. Kozák Ádám – 5,5 pont
  4. Berkes Ferenc – 5 pont
  5. Nagy Gábor – 5 pont
  6. Horváth Csaba – 4 pont
  7. Ifj. Fodor Tamás – 4 pont
  8. Papp Gábor – 3,5 pont
  9. Korpa Bence – 3,5 pont
  10. Horváth Ádám – 2 pont

Végeredmény – nők:

  1. Terbe Zsuzsanna – 6 pont
  2. Terbe Julianna – 5,5 pont
  3. Iván-Gál Hanna Krisztina – 5,5 pont
  4. Demeter Dorina – 5 pont
  5. Karácsonyi Kata – 5 pont
  6. Erdős Boglárka – 4,5 pont
  7. Havanecz Bianka – 4 pont
  8. Mihók-Juhász Barbara – 3,5 pont
  9. Dudás Eszter – 3 pont
  10. Szente Varga Fruzsina – 3 pont
/ A borítókép forrása: Pixabay

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.