Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Prohászka Péter és Terbe Zsuzsanna nyerték a magyar sakkbajnokságot

Budapesten rendezték az idei férfi és női országos sakkbajnokságot. A férfiaknál Prohászka Péter, a nőknél pedig a címvédő Terbe Zsuzsanna győzelmével ért véget a verseny.

A férfiak mezőnyében Prohászka Péter hamar átvette a vezetést, de Grigorjanc Szergej, Kozák Ádám és Berkes Ferenc is végig a nyomában volt. A keddi utolsó fordulóban Prohászkának győznie kellett Korpa Bence ellen ahhoz, hogy rájátszás nélkül bajnok lehessen, és egy izgalmas, időzavaros játszmában végül sikerült felülkerekednie riválisán.

A nők versenyében Terbe Zsuzsanna címvédőként már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította újabb bajnoki címét, a második helyen pedig ikertestvére, Terbe Julianna zárt.

Az országos bajnokság idei mezőnyéből hiányoztak nagy nevek is. A Magyar Sakkszövetség által az év legjobbjának választott két sakkozó, Bánusz Tamás és Hoang Thanh Trang sem indult a viadalon. A férfi bajnokságot egyaránt kihagyta a FIDE ranglistáján legmagasabb pontszámmal rendelkező két versenyző, Almási Zoltán és Lékó Péter is. Szintén nem volt a mezőnyben a világraglistán 14. helyen álló, de ősz óta Románia színeiben versenyző Rapport Richárd sem. A női versenyben Hoang mellett a Gara-testvérek, Anita és Tícia, valamint Papp Petra sem ült asztalhoz, és nem volt a mezőnyben az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Gaál Zsóka.

A kilencfordulós ob-n a férfiak első helyezettje másfél millió forintos díjazásban, míg a női bajnok 600 ezer forintos elismerésben részesült.


Végeredmény – férfiak

 1. Prohászka Péter – 6,5 pont
 2. Grigorjanc Szergej – 6 pont
 3. Kozák Ádám – 5,5 pont
 4. Berkes Ferenc – 5 pont
 5. Nagy Gábor – 5 pont
 6. Horváth Csaba – 4 pont
 7. Ifj. Fodor Tamás – 4 pont
 8. Papp Gábor – 3,5 pont
 9. Korpa Bence – 3,5 pont
 10. Horváth Ádám – 2 pont

Végeredmény – nők:

 1. Terbe Zsuzsanna – 6 pont
 2. Terbe Julianna – 5,5 pont
 3. Iván-Gál Hanna Krisztina – 5,5 pont
 4. Demeter Dorina – 5 pont
 5. Karácsonyi Kata – 5 pont
 6. Erdős Boglárka – 4,5 pont
 7. Havanecz Bianka – 4 pont
 8. Mihók-Juhász Barbara – 3,5 pont
 9. Dudás Eszter – 3 pont
 10. Szente Varga Fruzsina – 3 pont
/ A borítókép forrása: Pixabay

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...