Kedden elrajtolt az idei magyar egyéni sakkbajnokság

Kedden elrajtolt az idei magyar egyéni sakkbajnokság

Mintegy 14 millió forint az összdíjazása a egyéni országos magyar sakkbajnokságnak. A férfiak és a nők küzdelmei egyaránt december 20-án zárulnak.

Összesen 13,8 millió forint a díjazása az idei felnőtt sakk egyéni országos bajnokságnak, amelyet keddtől (mától) december 20-ig rendeznek meg a magyar szövetség Falk Miksa utcai központjában. A meghívásos ob-n 20 férfi és 10 női játékos ül asztalhoz, akik – a jövő évi budapesti sakkolimpia jegyében – a Magyar Sakkszövetség újításaként ezúttal közös mezőnyben mérik össze tudásukat.

A versenyt Polyánszky Zoltán, a szövetség elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a bajnokságon való részvétel kiváló lehetőség a top játékosoknak arra, hogy megmutathassák játékerejüket, a hölgyeknek hogy meglepetést okozhassanak, az ifiknek pedig, hogy értékes tapasztalatokat gyűjthessenek. Hozzátette, bízik abban, hogy azok a férfi sakkozók, akik távol maradtak az eseménytől, nem azért nem jöttek el, mert félnek a női játékosoktól.

Az országos bajnokság lebonyolításában a kilencfordulós svájci rendszert alkalmazzák. A férfiaknál a legjobb tíz versenyző között összesen 8,8 millió, a nőknél a legjobb nyolc között 5 millió forintot osztanak ki. A férfi győztes 2 millió, a női 1,3 millió forinttal gazdagodik. Tavaly a férfiaknál Prohászka Péter, a nőknél Terbe Zsuzsanna diadalmaskodott, mindketten asztalhoz ülnek a címvédés reményében.

A férfiak mezőnyében ezúttal nem lesz ott Lékó Péter, Gledura Benjámin, és Bánusz Tamás sem, a nőknél pedig Hoang Thanh Trang, Gara Anita és Gara Tícia sem ül asztalhoz. A férfiaknál értékszám alapján Kozák Ádám a legmagasabban rangsorolt résztvevő, a nőknél pedig a 16 éves Gaál Zsóka. A két címvédő mellett a korábbi bajnokok közül a férfiaknál Horváth Ádám, a nőknél Havanecz Bianka, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra tagja az idei mezőnynek.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.