Kedden elrajtolt az idei magyar egyéni sakkbajnokság

Kedden elrajtolt az idei magyar egyéni sakkbajnokság

Mintegy 14 millió forint az összdíjazása a egyéni országos magyar sakkbajnokságnak. A férfiak és a nők küzdelmei egyaránt december 20-án zárulnak.

Összesen 13,8 millió forint a díjazása az idei felnőtt sakk egyéni országos bajnokságnak, amelyet keddtől (mától) december 20-ig rendeznek meg a magyar szövetség Falk Miksa utcai központjában. A meghívásos ob-n 20 férfi és 10 női játékos ül asztalhoz, akik – a jövő évi budapesti sakkolimpia jegyében – a Magyar Sakkszövetség újításaként ezúttal közös mezőnyben mérik össze tudásukat.

A versenyt Polyánszky Zoltán, a szövetség elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a bajnokságon való részvétel kiváló lehetőség a top játékosoknak arra, hogy megmutathassák játékerejüket, a hölgyeknek hogy meglepetést okozhassanak, az ifiknek pedig, hogy értékes tapasztalatokat gyűjthessenek. Hozzátette, bízik abban, hogy azok a férfi sakkozók, akik távol maradtak az eseménytől, nem azért nem jöttek el, mert félnek a női játékosoktól.

Az országos bajnokság lebonyolításában a kilencfordulós svájci rendszert alkalmazzák. A férfiaknál a legjobb tíz versenyző között összesen 8,8 millió, a nőknél a legjobb nyolc között 5 millió forintot osztanak ki. A férfi győztes 2 millió, a női 1,3 millió forinttal gazdagodik. Tavaly a férfiaknál Prohászka Péter, a nőknél Terbe Zsuzsanna diadalmaskodott, mindketten asztalhoz ülnek a címvédés reményében.

A férfiak mezőnyében ezúttal nem lesz ott Lékó Péter, Gledura Benjámin, és Bánusz Tamás sem, a nőknél pedig Hoang Thanh Trang, Gara Anita és Gara Tícia sem ül asztalhoz. A férfiaknál értékszám alapján Kozák Ádám a legmagasabban rangsorolt résztvevő, a nőknél pedig a 16 éves Gaál Zsóka. A két címvédő mellett a korábbi bajnokok közül a férfiaknál Horváth Ádám, a nőknél Havanecz Bianka, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra tagja az idei mezőnynek.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.