Csak az egyik csapatunk érte el célját a sakkcsapat Eb-n

Csak az egyik csapatunk érte el célját a sakkcsapat Eb-n

A magyar férfi válogatott a 9., a női csapat pedig a 20. helyen fejezte be a Montenegróban rendezett Európa-bajnokságot.

A magyar férfi válogatott a franciákkal, a női pedig az észtekkel játszott 2-2-es döntetlent a sakkcsapatok montenegrói Európa-bajnokságának hétfői kilencedik, utolsó fordulójában. Előbbiek a kilencedik, utóbbiak a huszadik helyen végeztek a tornán.

A kontinensbajnokság eredményközlő oldala alapján Gledura Benjámin és Bánusz Tamás döntetlent játszott, mag Kozák Ádám sötéttel kikapott, ám a negyedik táblás Balog Imre győzött. A nőknél Lázárné Vajda Szidónia vereséget szenvedett, Terbe Julianna és Papp Petra remizett, míg az első táblás Gaál Zsóka sötéttel győzött, így sikerült döntetlent játszani az észtekkel.

A kilencfordulós Európa-bajnokságra svájci rendszerben került sor. A férfiaknál 36 ország 38 csapata, a nőknél pedig 32 együttes indult. A magyar válogatott mindkét mezőnyben a 12. helyet foglalta el az előzetes rangsorban, és a célkitűzés mindkét esetben a legjobb tízbe kerülés volt.

A férfiak versenyében Szerbia csapata bizonyult a legjobbnak, Németország és Örményország előtt. A Rapport Richárddal felálló Románia egy hellyel végzett Magyarország előtt, vagyis a 8. helyen zárt. A nőknél Bulgária szerezte meg az első helyet Azerbajdzsán és Franciaország előtt.

Az orosz-ukrán háború miatt a mindig az esélyesek között emlegetett Oroszország, valamint Fehéroroszország válogatottjai ebben a sportágban sem indulhattak az Európa-bajnokságon, és nagy valószínűséggel így lesz ez a jövő évi budapesti sakkolimpián is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.